Foto:N1 BiH

Na četiri lokacije na međuentetskoj liniji razdvajanja danas su održani skupovi pod motom "Granica postoji", u znak podrške predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku, protiv koga je Tužilaštvo BiH zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Protesti su održani na međuentitetskoj liniji razdvajanja u Istočnom Sarajevu, u naselju Dobrinja, u Doboju, u mestu Priboj kod Lopara na putu koji vodi ka Tuzli, kao i na magistralnom putu Nevesinje-Mostar i okončani su bez incidenata.

Na svakom od tih skupova okupilo se po nekoliko stotina ljudi, a na pola sata bio je blokiran saobraćaj na nekoliko magistralnih puteva između RS i Federacije BiH.

Sve skupa, na četiri lokacije okupilo se par hiljada ljudi, iako je SNSD organizovao prevoz svojih aktivista iz susednih opština, ali i naložio zaposlenima u entitetskim institucijama i javnim preduzećima da dođu na skupove.

Foto:N1 BiH

Sa obe strane međuentitetske linije, u RS i Federaciji BiH, tokom skupa u Istočnom Sarajevu, bilo je raspoređeno na desetine policajaca, a na krovovima kuća na teritoriji RS bili su raspoređeni i snajperisti.

Na skupu u Istočnom Sarajevu bio je i premijer RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, ministri u Savetu ministara BiH Staša Košarac i Nenad Nešić, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Protestnom skupu u Doboju, gde se okupilo najviše ljudi, prisustvovala je i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministar finansija BiH Srđan Amidžić i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Foto:N1 BiH

Učesnici skupova nosili su transparente sa likom Milorada Dodika, ali i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pojedinci su nosili majice sa motom pod kojim deluje paravojna formacija Vagner, napisanom na ruskom jeziku „Naš posao je smrt i posao ide dobro“. Neke pristalice su nosile i majice na kojima je pisalo „Podrška za Mišu“, prenosi N1.

Na drugoj strani, u Federaciji BiH, manji broj građana okupio se kod Fahdove džamije na Alipašinu polju u Sarajevu, ali se nisu kretali ka međuentitetskoj liniji razgraničenja, kako je to planirao organizator skupa Sanon Musa, jer je to zabranio MUP Kantona Sarajevo.

PROČITAJTE JOŠ:

Proteste podrške Dodiku formalno je organizovao Odbor za zaštitu prava Srba u Federacii BiH, ali su predstavnici SNSD-a pozvali građane na skupove i tako iskažu protest zbog optužnice koju je protiv predsednika RS Milorada Dodika podiglo Tužilaštvo BiH zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Prvobitno je skup podrške Dodiku trebalo da se odži ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, ali MUP Kantona Sarajevo nije dao odobrenje za njega, ocenivši ga skupom „visokog rizika“.

Foto:N1 BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je pre održavanja današnjih skupova izjavio je da sloboda kretanja između dva entiteta u BiH mora da bude osigurana u svakom trenutku.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar