Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia; Viktor Karasev / Alamy / Alamy / Profimedia;Konstantin Chalabov / Sputnik / Profimedia; shutterstock by Karasev Viktor

Aerodrom Solci, udaljen oko 190 kilometara južno od Sankt Peterburga, 19. avgusta napao je dron, kažu ruske vlasti.

Slike pokazuju da je jedan od ruskih supersoničnih bombardera Tu-22M zahvaćen plamenom nakon napada, što je značajan gubitak za Rusiju koji joj je nanet duboko unutar njene teritorije.

Kada je dopisnik RSE/RL Nort.Realitis posetio ovaj grad nedugo nakon napada, neki stanovnici Solcija su rekli da smatraju to područje legitimnom metom ukrajinske vojske, drugi su rekli da se više plaše ruskih vlasti nego napada bespilotnih letelica.

Ulazak u Solci je moguć, ali postoji samo jedan put – nećete se uvući neprimećeno. To je uredno i tiho naselje niskih zgrada sa obiljem zelenila i cveća. Posvuda plakati reklamiraju služenje vojnog roka, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Foto:shutterstock by Karasev Viktor

Aerodrom se nalazi na oko 2 kilometra od grada Solci, ali je lokacija vojne avijacije sada dobro čuvana nakon napada 19. avgusta.

Aleksej, 65-godišnji lokalni vodoinstalater, čuo je napad dronom 19. avgusta, ali je rekao: „Nisam se plašio, i ja sam bivši vojnik“. Čini se da on krivi Ukrajinu za napad koji je uništio najmanje jedan bombarder.

„Ovde je vojna baza, aerodrom, bilo je logično da je to za njih legitimna meta“, dodao je.

Na pitanje da li je bio šok doživeti kinetičko ratovanje tako daleko od linija fronta, on je odgovorio: „Nije iznenađenje“, dodajući da „nema ‘pozadine’, svi smo na frontu“.

Foto:Viktor Karasev / Alamy / Alamy / Profimedia

Kapije gradske vojne baze su otvorene i nečuvane. Baza liči na civilno područje, osim maketa bombi koje su nemački avioni bacili na oblast Novgoroda tokom Drugog svetskog rata.

Jedinica ima muzej posvećen garnizonu. Svakog radnog dana tu je njegov domar Viktor Pristupa.

Muzej sadrži zemunice, kao i restaurirane puške iz doba Drugog svetskog rata. Na zidovima muzeja, pored reči sovjetskih lidera Leonida Brežnjeva i Josifa Staljina, izloženi su citati ruskog predsednika Vladimira Putina.

Jedini prikaz koji upućuje na trenutni sukob u Rusiji je etiketa sa konzerve jetrene paštete sa slovima „Z“ i „V“ koje je neko poklonio.

Foto:Konstantin Chalabov / Sputnik / Profimedia

„Dugo nisu leteli ni u jednom borbenom pravcu sa ovog aerodroma“, rekao je Pristupa,. „Nedavno su bili trenažni letovi. Ali posle eksplozije drona, ni oni neće nastaviti“, dodao je.

Domar muzeja veruje da može doći do novih napada, ali kaže da je nemoguće pripremiti se za njih.

„Šta možemo da uradimo?“, upitao je retorički. „Samo gledajte u nebo“, dodao je.

U gradu, penzioner je napolju i puši.

Foto:shutterstock by Karasev Viktor

„Sada je nervozno vreme, niko neće da razgovara sa vama“, upozorio je on.

„Snage bezbednosti su budnije nego ikad, FSB je svuda. Ni ja neću ništa da kažem. Već imam 70 godina, ali neću da idem u zatvor“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Čak je i za meštane, kaže, rizično „samo razgovarati o tome šta se dešava“. Čovek odbija da kaže svoje ime i predlaže da napustimo grad.

Na ulici srećemo Viktoriju, sa šestomesečnom bebom u kolicima. Ona se priseća dana kada je dron stigao.

„Moj sin je počeo da plače, nisam razumela zašto“, rekla je ona.

Foto:Konstantin Chalabov / Sputnik / Profimedia

„Bio je glasan zvuk kao neka vrsta izduvnih gasova, teško je objasniti. Zvuk koji moćni automobili ispuštaju kada se pokreću u filmovima. Onda sam pola sata kasnije videla dim kroz prozor. Mora da je bio taj avion gori. Pa šta da radimo? Sada je olupina uklonjena, a ostale stvari se stalno odvoze bučnim kamionima koji ispumpavaju izduvne gasove“, rekla je Viktorija.

Ova 37-godišnjakinja priznaje da se više plaši službenika državne bezbednosti nego ukrajinskih dronova.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Grupa penzionera sedi na klupi i raspravlja o napadu drona. Pri pogledu na stranca utihnu, ali ne zadugo. Starije žene pozivaju na odmazdu.

„Pa, šta se dalje dešava? Napali su nas, i to je to? Gde je odgovor? Koliko nam je rečeno o ovim ‘crvenim linijama?’ Sad je već svaka pređena i ništa? Ko će nas osvetiti?“, ističu.

„Moramo da ih bombardujemo kako ne bi ni razmišljali o napadu Solcija, već da se samo plaše“, rekla je jedna žena po imenu Svetlana Lvovna. Ostali se slažu.

BONUS VIDEO: