Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFEHandout / AFP / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / AFP / Profimedia

Dva dana nakon što je sahranjen Jevgenij Prigožin, ruska paravojna formacija Vagner dobila je novog šefa. Reč je o komandantu Antonu Jelizarovu, poznatijem po nadimku Lotus, koji se proslavio tako što je predvodio osvajanje ukrajinskog grada Soledara, što je ujedno i jedna od najznačajnijih pobeda Rusije tokom invazije na Ukrajinu.

Jelizarov je jedan od viđenijih Vagnerovaca, sa bogatim iskustvom i u redovnoj ruskoj vojsci i obaveštajnim službama. Rođen u gradu Zernograd, u Rostovskoj oblasti. Završio je Uljanovsku gardijsku vojnu školu Suvorov 1998. godine, dok je 2003. godine završio je studije u Rjazanskoj gardijskoj višoj vazdušno-desantnoj školi po imenu generala V.F. Margelova.

Nakon diplomiranja, služio je u Jugoistočnom okrugu. Komandovao je vodom i četom u 7. gardijskoj desantnoj (gorskoj) diviziji u Novorosijsku, služio je u 10. posebnoj brigadi specijalnih snaga GRU. Vagneru se pridružio nakon što je dobio otkaz u ruskoj vojsci zbog prevare. Kako navode, nezavisni ruski mediji, reč je o službenom stanu koju je nelegalno otuđio zbog čega je protiv njega vođen postupak.

Foto: Profimedia, EPA-EFE

„Osvajač Soledara“

Veruje se da je Jelizarov deo Vagnera od 2016. godine, ali njegovo ime postalo je naširoko poznato nakon pada ukrajinskog grada Soledara u januarau 2023. godine. Jelizarov je komandovao Vagnerovim trupama u Donbasa, gde su se vodile najkrvavije bitke. Predvodio je i samu ofanzivu u Soledaru u kojoj je ubijeno na desetine ukrajinskih i ruskih vojnika tokom petomesečne bitke.

Koliko ga je Prigožin cenio govori još jedan podatak – Jelizarov je jedan od retkih Vagnerovaca koje je javno pohvalio. U video snimku koji je objavljen 14. januara Prigožin je Jelizarova predstavio kao komandanta sa velikim borbenim iskustvom.

Pored Ukrajine, Jelizarov je bio i na drugim ratištima na kojima je Vagner prisutan. Njegov prvi zadatak u Vagneru je bio u Siriji 2017. godine gde je bio povređen, nakon čega je prešao u Centralnoafričku Republiku (CAP) kao vojni trener. Godinu dana pre izbijanja rusko-ukrajinskog rata, radio je u Libiji kao vođa jedinice komandosa.

Glavobolja za Kremlj?

Jelizarov je važio za jednog od najbližih Prigožinovih ljudi, koji je odaniji Vagneru nego ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Zbog toga pojedini analitičari smatraju da će novi šef Vagnera biti jednako veliki problem kako za Putina, tako i za rusko ministarstvo odbrane.

Dodatnu glavobolju im zadaje i to što je Jelitarov izuzetno sposoban komandat, sa velikim iskustvom na ratištu, ali i velikim ugledom među plaćenicima koji ga cene i slušaju kao komndanta.

„Sedi“ i Averjanov ispali iz igre

Tokom prethodnih dana gotovo niko nije spominjao Jelizarova kao favorita za naslednika Prigožina. Čak, očekivalo se da će akcijama Vagnera na ukrajinskom frontu rukovoditi 61-godišnji Andrej Trošev, zvani „Sedi“, inače, jedan od Putinovih miljenika.

Andrej Trošev Foto:Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Ipak, sva je prilika da Sedog sami Vagnerovci nisu želeli, plašeći se da bi to značilo direktnu kontrolu iz Kremlja. Ruski nezavisni mediji pisali su da je pet dana nakon pokušaja pobune koju je Prigožin predvodio u julu, lično Vladmir Putin na sastanku sa starijim borcima Vagnera predložio je da im zapoveda viši zapovednik Trošev umesto Prigožina.

Pročitajte još:

Još jedno ime se pominjalo kao opcija – jedan od vodećih kandidata general GRU-a Andrej Averjanov. On je, između ostalog, bio komandant operacije koja je izazvala eksplozije u skladištima municije u češkoj Vrbetici 2014. godine.

Inače, Averjanov predvodi i Jedinicu 29155 GRU ruske vojne obaveštajne službe koja po naređenju Vladimira Putina izvodi operacije po svetu. Jedinica je povezana sa višestrukim ubistvima, uključujući i ubistvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka koji je otrovan šoljicom čaja sa smrtonosnim polonijumom-210 u londonskom hotelu Milenium 2006. godine.

Podsetimo, privatni avion Embraer kojim je Jevgenij Prigožin putovao u Sankt Peterburg iz Moskve srušio se 23. avgusta severno od Moskve. Poginulo je svih deset putnika, uključujući i samog Prigožina, ali i drugog čoveka Vagnera Dimitrija Utkina, kao i još četiri člana Vagnera i tri člana posade.

Uzrok pada aviona još uvek nije jasan, ali meštani u blizini pada aviona rekli su Rojtersu da su čuli prasak, a zatim videli da je mlaznjak pao na zemlju. Avion se srušio tačno dva meseca otkako je Prigožin preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom krajem juna, što je bio uvod u pobunu Vagnera koja je uzdrmala temelje Rusije.

BONUS  VIDEO Šta će biti sada sa Vagnerom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar