Vladimir Putin Foto:ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Otkad su zaratili s Ukrajinom, ruski predsednik Vladimir Putin dodatno je čuvan, a njegova putovanja čak i po Rusiji, svedena su na najmanju moguću meru.

Izuzetno retko koristi avion i najčešće se vozi posebno opremljenim oklopnim vozom. Njime čak odlazi i do svojih velelpnih vila u predgrađu. Do tri Putinove vile koje se nalaze u Sočiju, Novom Ogarjovu i Valdaju, u tajnosti je sagrađena pruga kako bi odmah mogao da siđe iz voza pravo na odredište, prenosi N1.

Voz spolja izgleda kao i većina drugih ruskih putničkih vozova, ali kad god krene, zbog njega se menjaju svi vozni redovi jer ima apsolutni prioritet.

Iznutra je luksuzno uređen, zaštićen je od prisluškivanja, ima sobu za sastanke, kacelariju, spavaću sobu, bar, medicinske uređaje i niz sadržaja kao da je reč o wellness centru, prenosi Slobodna Dalmacija.

Istraživački portal Dossier Center, koji finansira ruski tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovek Rusije, a sada jedan od njenih istaknutih disidenata i veliki kritičar ruskog predsednika, otkriva da luksuzni Putinov voz ima čak i hamam – tursko parno kupatilo, kao i kozmetički vagon sa aparatima za pomlađivanje i teretanu.

Po potrebin kozmetička soba se pretvara u medicinsku jer ima kompletnu opremu za hitno spasavanje života: od respiratora do defibrilatora.

Dossier Center navodi da vagon ima i uređaj Space B. Braun koji omogućuje merenje i davanje tačne doze leka pacijentu i monitor Infinity M540 koji prati puls, pritisak, temperaturu i druge parametre tokom anestezije… U celom vozu telefoni i internet usluge potpuno su zaštićeni od bilo kakvog prisluškivanja posebnim hardverom za šifriranje.

Oklopni voz koštao je ruski budžet najmanje 6,8 milijardi rubalja što je oko 70 miliona evra. Saznao je to Dossier centar koji je sarađujući s CNN-om i nemačkim medijima Süddeutsche Zeitung, WDR-om i NDR-om došao do hiljada dokumenata i računa kompanije Cirkon Service koja servisira oklopni voz. Trenutno Cirkon gradi vagon s multimedijskim centrom i vagon za sport i rekreaciju.

Vladimir Putin Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Televizori u vozu predstavljali su u početku problem, navodi se u izveštaju. Signal bi se gubio tokom prolaska kroz tunele ili ispod mostova. Kako bi se to popravilo, stvoren je poseban sistem koji preuzima signal pre nego što se prenese na ekran, tako da Putin ne mora da čeka.

Tretmani za pomlađivanje

U kozmetičkoj sobi nalaze se savremeni aparati za postupke protiv starenja među kojima i oni za drenažu i lifting. Tretmanom radiofrekvencije se kontrolisano dubinski zagreva koža elektrodama što dovodi do poboljšanja metabolizma ćelija, cirkulacije, povećanja mišićnog tonusa i elastičnosti tkiva te aktivacije fibroblasta i stvaranja novog kolagena. Postiže se pomlađivanje i zatezanje opuštene kože, uklanja sivilo i umor, ali i smanjuju bore.

U teretani, ističe Dosier, nema šipki, ali ima klupa za vežbe trbušnjaka, sprava za hiperekstenziju, tegova… Predsednička bezbednosna služba takođe je posebnu pažnju posvetila spravama za vežbanje butnih mišića.

Pročitajte još...

Kako bi zadovoljio potrebe bezbednosnog osoblja, kao i mogućih zvaničnika Kremlja i privatnih gostiju, voz ima ukupno 22 vagona, ali obično se ne koriste svi u isto vreme. Najčešće se na jedno putovanje veže desetak vagona.

Kad je Putin u Moskvi, voz obično stoji u zaštićenom delu železničke stanice Kalančjovskaja u centru glavnog grada. Radi se o svojevrsnom VIP peronu ograđenom bodljikavom žicom koji je pod nadzorom sigurnosnih kamera.

BONUS VIDEO Koliko su Vagnerovci oslabili Putina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar