Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/IGOR KOVALENKO; Shutterstock

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko izjavio je da je šef plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin u Rusiji - i da ga ruski predsednik Vladimir Putin neće "ukloniti".

Lukašenko je rekao da je Prigožin možda u Sankt Peterburgu ili Moskvi i istakao je da je šef plaćenika „apsolutno slobodan“ i dodao da njegove Vagner trupe ostaju u kampovima u kojima su boravile pre neuspelog pokušaja pobune.

„Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu, možda je otišao u Moskvu, možda negde drugde, ali nije na teritoriji Belorusije“, rekao je Lukašenko novinarima.

Aleksandar Lukašenko Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je proteran iz ruskog grada Rostova nakon što je naredio svojim ljudima da se povuku, a i dalje se spekuliše o njegovoj i budućnosti njegove plaćeničke grupe.

Prošle nedelje Lukašenko je potvrdio da je prognani lider bio u njegovoj zemlji nakon dogovora sa Putinom, čime je okončana oružana pobunu 24. juna.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Lukašenko, bliski Putinov saveznik, nije precizirao lokaciju kampova gde se nalaze plaćenici Vagner grupe.

Predsednikovi komentari usledili su nakon izveštaja ruskih medija u kojima se tvrdi da je Prigožin primećen u Sankt Peterburgu.

Upitan da li će Prigožin i njegovi plaćenici preći u Belorusiju, Lukašenko je rekao da će to zavisiti od odluka koje donesu šef Vagnera i ruska vlada.

Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Denis ROMANOV / AFP / Pool /Wagner Group / Zuma Press / east2west news / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA-EFE/STRINGER

FSB je objavio da su u Prigožinovoj vili pronađene zlatne poluge, plišani aligator i orman pun perika.

Iako su i dalje nejasni tačni uslovi dogovora koji je obavljen uz posredovanje Belorusije, veruje se da je Prigožin pristao da se preseli u Belorusiju.

BONUS VIDEO Ukrajinski dron u akciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar