FOTO: Printscreen

Prema nezvaničnim informacijama od početka rata je više od 13.000 dece odvedeno iz ukrajinskih porodica u Rusiju. Spekulisalo se da to rade ruski obaveštajci, a sada se pojavio snimak koji to i dokazuje. Naime, nadzorne kamere snimile su ruske FSB agente i naoružane vojnike kako lutaju po ukrajinskom sirotištu - sa namerom da otmu decu i pošalju ih u Moskvu.

Na snimcima se vide naoružani vojnici koji pristižu u potpuno prazno sirotište, piše Dejli Mejl.

Kada su videli da u sirotištu nema nikoga, počeli su da kopaju po kompjuterima u nadi da će saznati gde su siročad bila sakrivena.

Nije ih bilo jer je Vladimir Sahajdak, direktor sirotišta u blizini Hersona, oblasti koja je ranije bila pod ruskom kontrolom pre nego što je ukrajinska vojska primorala na povlačenje, sakrio je 52 siročadi šaljući decu lokalnim porodicama koje su ih primile uprkos riziku da bude uhapšen ili streljan.

FOTO: Printscreen

„Videli smo ruske propagandiste kako govore da treba da odvedu siročad da ih daju u vojne škole, da ih indoktriniraju i puste da se bore za Rusiju. Bilo je to najstrašnije pa smo počeli da skrivamo decu jer smo shvatili da će ih uzeti“, rekao je direktor sirotišta.

Zbog toga su lokalne porodice usvajale i po četvoro dece.

FOTO: Printscreen

Međutim, kako se sirotište sada nalazi na ruskoj teritoriji, trupe Vladimira Putina su u sirotište dovele 15 dece zarobljene u drugim delovima Ukrajine, pre nego što su ih odveli u Rusiju.

Jedna učiteljica u sirotištu, Oksana, rekla je da su prestravljenu decu vojnici sa mitraljezima ubacili u oklopna vozila.

Natalija Kadirova, koja radi u drugom sirotištu u Hersonu, rekla je da otimaju čak i decu koja imaju samo tri godine.

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da je 48 siročadi uzrasta od tri do pet godina odvedeno iz ovog sirotišta u Hersonu i da je pokrenulo istragu.

FOTO: Printscreen

Pokušavaju da zadrže decu na sve načine

Inače, samo nekoliko sati nakon što je Putin započeo invaziju u februaru, osoblje u dečjoj bolnici na jugu počelo je tajno da planira kako da spase bebe.

Staratelji u dečjoj regionalnoj bolnici u Hersonu počeli su da fabrikuju medicinske kartone siročadi kako bi izgledalo kao da su previše bolesni da bi se pomerili.

„Namerno smo pisali lažne informacije da su deca bolesna i da se ne mogu transportovati. Uplašili smo se da će (Rusi) saznati… (ali) odlučili smo da ćemo spasiti decu po svaku cenu“, rekla je dr Olga Piljarska, šef odeljenja intenzivne nege.

U bolnici u Hersonu, osoblje je izmislilo bolesti za 11 napuštenih beba, kako ne bi morali da ih daju u sirotište gde su znali da će im dati ruska dokumenta i potencijalno ih oduzeti.

FOTO: Printscreen

Naglašava da još uvek se ne zna gde se nalazi većina otete dece.

Ranije ove godine objavljeno je da Rusija pokušava da na hiljade ukrajinske dece preda ruskim porodicama na hraniteljstvo ili usvajanje.

Zvaničnici su bez saglasnosti deportovali ukrajinsku decu u Rusiju ili na teritorije pod ruskom kontrolom, lagali ih da ih roditelji ne žele, koristili ih za propagandu i davali im ruske porodice i državljanstvo.

Ruske vlasti su u više navrata govorile da se preseljenje dece u Rusiju isključivo sprovodi radi njihove zaštite.

Pročitajte još:


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je tvrdnje da ta zemlja oduzima i deportuje decu.

Tvrdi se da vlasti tragaju za rođacima dece bez roditelja koja su ostala u Ukrajini kako bi pronašli mogućnosti da ih pošalju kući kada to bude bilo moguće.

Vladimir Zelenski je u oktobru rekao da je više od 1,6 miliona njenih građana deportovano tokom rata, od kojih su mnogi lišeni svih dokumenata, a zatim „razbacani“ po Rusiji.

„Oni kradu ljude“, rekao je Zelenski.

Ipak, za sada još uvek nema informacija koliko je tačno ukrajinskih građana „prebačeno“ u Rusiju.

BONUS VIDEO Ruševine Mariupolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare