Pirotehnika ili vatromet su posebno popularni u ovo doba godine uoči nove godine ali opasnosti koje one nose nisu zanemarljive.

Juče je stigla vest iz Zagreba da je dečak od devet godina izgubio četiri prsta nakon što mu je eksplodirala petarda u ruci a u sećanju je još slučaj dečaka iz Subotice koji je takođe izgubio prst u prvom danu ove godine.

Koje sve povrede mogu da naprave petarde i vatrometi i kako ih sprečiti, pojasnio je u jutarnjem programu „Probudi se“  Željko Radošević, stručnjaka za pirotehniku. On je u studio doneo dve ruke koje tako izgledaju u onom trenutku kada u njima eksplodira petarda.

Rizici bacanje petardi
Rizici bacanje petardi

– Napravili smo ove modele šaka koje su replike ali materijal je sličan ljudskom mesu i ovo je realan prikaz kako šaka izgleda kada u njoj eksplodira petarda. Cilj nam je da ovo gledamo samo na maketama a ne na pravim rukama i ako možemo da spasimo makar i jednu šaku nekog deteta ili tinejdžera vrede će – kaže Radošević i dodaje da petarde treba kupovati od ovlašćenih prodavaca, važno je takođe pravilno skladištenje pirotehnike. Takođe Radošević je poručio da petarde treba koristiti izvan naseljenih područja i smeju ih koristiti samo punoletna lica.

– Težina povreda na kraju zaista zavisi od jačine pirotehnike. Petarda ne mora da odnese prst ali ona razara tkivo i u velikom broju slučaja iako ne odnese prst mora da se radi reamputacija tog dela tela koji je u stvari žestoko oštećen i ne može više da raste – zaključuje Radošević.

Prilog pogledajte u vrhu ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Vatrometi na sve strane: Znate li kakve poruke (mogu da) nose?

Komentari

Svi komentari (0)