Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY/SERGEI ILNITSKY//SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Google maps

Ruski predsednik Vladimir Putin je po prvi put od početka sukoba u Ukrajini, invaziju koju je započeo nazvao "ratom", a ne "specijalnom operacijom". Ova izjava ruskog lidera zbunila je ceo svet, a najviše njegove pristalice koje su do sada verno branile tezu da Rusija ne čini zločine.

Naime, Putin je tokom sastanka Državnog saveta otkrio čemu teži njegova država, piše CNN.

„Naš cilj nije da zavrtimo zamajac vojnog sukoba, već, naprotiv, da okončamo ovaj rat. Bili smo i nastavićemo da težimo tome“, rekao je Putin.

Nakon ove izjave, Putinovi kritičari podsetili su da je upotreba reči „rat“ za opisivanje sukoba u Ukrajini zapravo nezakonita u Rusiji od marta, kada je ruski lider potpisao zakon o cenzuri prema kojem je širenje „lažnih“ informacija o invaziji. Kazna za ovo može biti čak i 15 godina zatvora.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Nikita Juferev, opštinski poslanik iz Sankt Peterburga koji je pobegao iz Rusije zbog svog antiratnog stava, rekao je u četvrtak da je zatražio od ruskih vlasti da gone Putina zbog „širenja lažnih informacija o vojsci“.

„Nije postojao dekret o okončanju specijalne vojne operacije, nije objavljen rat. Nekoliko ljudi je u zatvoru zbog onoga što je Putin sada uradio“, napisao je Juferev na Tviteru.

Američki zvaničnik rekao je za CNN da je njihova prvobitna procena bila da Putinova primedba nije bila namerna i da je verovatno lapsus. Međutim, zvaničnici će pažljivo pratiti šta će ličnosti u Kremlju reći o tome u narednim danima.

Zaoštravanje retorike u toku posete Zelenskog SAD

Inače, Putinova promena retorike je usledila nakon istorijskog putovanja Vladimira Zelenskog u Vašington, tokom kog je ukrajinski predsednik održao strastveni govor u Kongresu apelujući na veću podršku SAD ratnim naporima.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Tokom posete, američki predsednik Džo Bajden predstavio je paket pomoći Ukrajini vredan 1,8 milijardi dolara koji uključuje odbrambeni sistem rakete Patriot – dugogodišnji zahtev Kijeva da se suprotstavi ruskim vazdušnim napadima.

Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Putin je izjavio da su zapravo Patriot sistemi „stari“ i rekao da će Rusija „uvek pronaći protivotrov“.

„Što se tiče Patriota, ovo je prilično star sistem i ne funkcioniše tako dobro kao naš S-300. Oni koji nam se protive misle da je ovo odbrambeno oružje, tako kažu. Ali to je u njihovom sopstvenom umu i mi ćemo uvek pronaći protivotrov“,, rekao je Putin.

Pročitajte još:

„Nikada nismo odustali od toga.“

Takođe, Putin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u sredu su izjavili da će Kremlj uložiti značajna ulaganja u vojno naoružanje. Inicijative uključuju povećanje veličine oružanih snaga, ubrzanje programa naoružanja i raspoređivanje nove generacije hipersoničnih projektila kako bi se Rusija pripremila za ono što je Putin nazvao „neizbežnim sukobima“ sa njenim protivnicima.

Ne odbacuje mogućnost pregovora

Ipak, na pitanje novinara u četvrtak da li postoji realna šansa za diplomatiju u Ukrajini, Putin je rekao da su pregovori uvek prethodili kraju sukoba.

„Svi sukobi, pa i oružani sukobi, završavaju se na ovaj ili onaj način nekom vrstom pregovora. Nikada nismo odbili, ukrajinsko rukovodstvo je samo odbilo da vodi pregovore… pre ili kasnije će svaka strana u sukobu sesti i pregovarati i što pre oni koji nam se protive to shvate, to bolje“, rekao je Putin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar