Foto:profimedia.rs

Prva tenkovska brigada, verovatno najbolja tenkovska formacija u Ukrajini, nije samo preživela brutalno bombardovanje koje je prethodilo široj invaziji Rusije na Ukrajinu počevši od ranog jutra 24. februara. Ova brigada je uzvratila i to žestoko, a ostala je priča o jednom od poraza Vladimira Putina koji je prošao tiho, ali znači mnogo.

Šestonedeljna odbrana Černigova od strane Prve tenkovske brigade, a koja se odvijala blizu granice sa Belorusijom, samo 96,5 kilometara severno od Kijeva, već je bila legenda kada su analitičari Mihajlo Zabrodski, Džek Votling, Oleksandr Daniljuk i Nik Rejnolds otkrili neverovatne nove detalje u studiji za „Royal United Services Institute“ u Londonu.

Ruski komandanti su očigledno pretpostavljali da će ova tenkovska brigada biti laka meta prvog dana rata. U ranim jutarnjim satima 24. februara, ruski projektili i artiljerija pogodili su stalne garnizone koji su veličine oko 20 aktivnih brigada ukrajinske vojske.

Ali ove brigade, uključujući i Prvu tenkovsku, su se razišle. Rusko bombardovanje je uglavnom uništilo prazne zgrade, prenosi Forbs.

Dve hiljade vojnika Prve tenkovske brigade i otprilike 100 tenkova T-64B i T-64BM — jedni od najboljih tenkova u ukrajinskom inventaru — čekali su u poljima i šumama oko Černigova.

Ruska 41. kombinovana armija krenula je na jug sa svojih stajališta oko granice između Belorusije i Rusije, brzo stigavši u Černigov. Na papiru, 41. CAA sa svojih 20.000 vojnika i stotinama tenkova T-72 znatno je nadmašila Prvu tenkovsku brigadu.

U stvarnosti, ova brigada je imala ključne prednosti, objasnili su Zabrodski, Votling, Daniljuk i Rejnolds.

„Modernizovani T-64 opremljeni su digitalnim radijima, novim internim komunikacionim i navigacionim sistemima, nišanskim sistemima sa termovizijskim kamerama, modifikovanom dinamičkom zaštitom i drugim neophodnim opcijama. Oružani sistem T-64BM ‘Bulat’ takođe uključuje tenkovski raketni sistem TAKO-621 ukrajinske proizvodnje, koji omogućava gađanje oklopnih vozila, utvrđenja, helikoptera i drugih ciljeva pomoću vođenih raketa Kombat“, objasnili su analitičari.

Međutim, upravo su autopunjač u tročlanom T-64 – i, naravno, superiorna obuka ukrajinske vojske – činili najveću razliku u haotičnim ranim borbama oko Černigova.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

„Prvih dana borbi došlo je do brojnih sukoba u šumama, gde je smanjeno kretanje ograničavalo rusku sposobnost da se nosi sa svojom masom u specifičnoj taktičkoj situaciji“, ističu Zabrodski, Vatling, Daniliuk i Rejnolds.

„Bolja obuka posade u kombinaciji sa angažovanjima na kratkom dometu gde je njihovo naoružanje bilo konkurentno, i brži autopunjač na T-64, omogućili su ukrajinskim tenkovskim posadama da postignu značajnu štetu protiv iznenađenih ruskih jedinica“, navodi se u njihovom istraživanju.

Prva tenkovska brigada je nekoliko dana krvarila, sve dok ruski komandanti nisu odlučili da jednostavno zaobiđu Černigov. Kijev je bio glavni cilj Rusa. Dok su ruski bataljoni prolazili, Prva tenkovska brigada se „našla u okruženju“.

Brigada je i dalje posedovala mnoge, ako ne i većinu svojih tenkova. Ali bilo je bolno za pešadiju. I kako će Rusi naučiti – ili ponovo naučiti – u narednim nedeljama i mesecima, tenkovi bez adekvatne pešadijske podrške su ranjivi na sopstvenu pešadiju neprijatelja i njihove protivtenkovske rakete.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

U Černigovu je, međutim, postojala teritorijalna brigada. Teritorijali — lako naoružani lokalni dobrovoljci — pregledali su T-64 Prve tenkovske brigade dok je brigada usvojila sveobuhvatnu odbranu grada.

Šest nedelja brigada i njeni prateći teritorijalci su izdržali. Kritično je da ruski bataljoni koji su prolazili pored Černigova nikada nisu u potpunosti presekli grad.

„Komunikacija sa Prvom tenkovskom brigadom održavana je duž malog puta za snabdevanje koji je vodio ka severu na levoj obali Dnjepra koji Rusi nisu uspeli da prekinu, uprkos tome što su imali nadmoćno prisustvo snaga“, napisali su analitičari RUSI Instituta. „Ovo govori o slaboj svesti o situaciji i nedostatku aktivnog patroliranja ruskih jedinica“, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto je zaobišla Černigov, ruska vojska je pokušala — i nije uspela — da zauzme Kijev i brzo okonča rat. Dve artiljerijske brigade ukrajinske vojske, ukopane u glavnom gradu i oko njega, udarale su ruske bataljone u napadu dok su ukrajinske specijalne snage izvršile raciju na ruske linije snabdevanja.

Krajem marta, Kremlj je naredio svojim razbijenim snagama oko Kijeva da se povuku. Tada je napala Prva tenkovska brigada, koja se još držala u Černigovu. Brigada je 31. marta oslobodila autoput M01 koji povezuje Černigov sa Kijevom.

Opsada je bila završena, a Ukrajinci su dobili ovu bitku.

Prva tenkovska brigada je pretrpela teške gubitke u šestonedeljnoj odbrani Černigova. Iako ukrajinska vojska nikada nije objavila precizne podatke o žrtvama, govori da je brigada nakon prolećnih bitaka provela nekoliko meseci odmarajući se, preuređujući i regrutujući nove vojnike.

Danas je brigada ponovo u akciji — na istoku zemlje gde se vode žestoke bitke.

BONUS VIDEO: Život pod bombama u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare