Maskirani ljudi upali su u studio televizijske stanice u Ekvadoru, mašući pištoljima i eksplozivom tokom prenosa uživo. Predsednik Danijel Noboa odmah je izdao dekret kojim se proglašava da je zemlja zbog nasilja ušla u "unutrašnji oružani sukob".

Muškarci naoružani pištoljima i nečim što je ličilo na dinamit upali su u program uživo tokom informativnog programa, koje je gledalo hiljade domova širom zemlje i vikali u programu kako imaju bombe. Čuli su se i zvukovi slični pucnjavi, piše AP.

U napadu niko nije ubijen, a vlasti su kasnije saopštile da su svi napadači, ukupno njih 13, uhapšeno i da će biti optuženi za terorizam. Ekvadorski zakon predviđa kaznu do 13 godina zatvora za svakoga ko je osuđen za terorizam.

Vlasti nisu saopštile ko stoji iza incidenta ili niza drugih napada koji su nedavno potresli ovu južnoameričku zemlju, ali da je verovatno sve povezano sa bekstvom iz zatvora dvojice vođa najmoćnijih narko-bandi Ekvadora.

Alina Manrike, šef informative za pomenutu televiziju, rekla je da je bila u kontrolnoj sobi kada su napadači upali u zgradu. Jedan od njih je uperio pištolj u njenu glavu i rekao joj da legne na pod.

Incident je prenošen uživo, iako je signal stanice prekinut nakon 15 minuta. Manrike je rekla da su neki od napadača pobegli iz studija i pokušali da se sakriju kada su shvatili da ih je policija opkolila.

„Još sam u šoku. Sve što znam je da je vreme da napustim ovu zemlju i odem daleko odavde“, rekla je Manrike za Asošijeted pres u telefonskom intervjuu.

Ekvador je potresen nizom napada, uključujući otmice nekoliko policajaca, nakon bekstva vođe zloglasne bande iz zatvora tokom vikenda. Noboa u ponedeljak je proglasio vanredno stanje u državi, meru koja omogućava vlastima da suspenduju ljudska prava i mobilišu vojsku na mestima kao što su zatvori.

Ubrzo nakon što su naoružani napadači upali u TV stanicu, Noboa je izdao još jedan dekret kojim je 20 bandi za trgovinu drogom koje deluju u zemlji označio kao terorističke grupe.

Pročitajte još...

Vlada nije saopštila koliko se napada dogodilo otkako su vlasti objavile da je vođa bande Los Čoneros Adolfo Masijas, poznat kao „Fito“, nestao iz svoje ćelije u zatvoru u nedelju. Tog dana je trebalo da bude prebačen u objekat maksimalne bezbednosti.

U utorak su ekvadorski zvaničnici objavili da je još jedan vođa bande, Fabrisio Kolon Piko iz grupe Los Lobos, pobegao iz zatvora u gradu Riobamba. Kolon Piko je uhapšen u petak u okviru istrage o otmici, a takođe je optužen za pokušaj ubistva jednog od vodećih državnih tužilaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar