Foto: RTCG

Nevreme je u Kolašinu pričinilo neprocenjivu štetu na skoro svim seoskim putevima, a nova klizišta prete da ugroze naselja, kazao je načelnik kolašinske Službe zaštite i spašavanja Željko Darmanović.

On navodi da su sve kolašinske službe interevenisale prethodnih dana na više lokacija, a da je opštinski tim u stalnom zasedanju.

“Štete su ovaj put neprocenjive i pričinjene na skoro svim seoskim putevima. Pojavila su se i neka nova klizišta koja prete da ugroze čitavo naselje Gornji Pažanj. Ako se klizišta do kraja aktiviraju onda će biti ugroženo mnogo objekata i onda ćemo morati svi da intervenišemo”, kazao je Darmanović u Jutarnjem programu TVCG.

Foto: RTCG

Podsetio je i da je pre nekoliko dana srušen mosta u mestu Lugovi, ali su brzom intervencijom za meštane obezbedili pešački most.

“Ima dosta seoskih puteva gde su meštani odsečeni od grada”, naveo je Darmanović i dodao da su spremni za intervencije.

Kako kaže i da su privrednici iz Kolašina ustupili mašine za intervenciju, a pomoć nude i volonteri, prenosi RTCG.

Foto: RTCG

Berane: Vodostaj Lima u padu

Komandir beranske Službe zaštite i spašavanja Berana Mikica Korać kaže da je jutros situacija pod kontrolom, jer se vodostaj Lima spustio za oko 1,4 metra.

Kritično je ipak i dalje u naseljima Riversajd i Talum.

“Trenutno su poplavljene kuće familije Imeri i tu je praktično u tom delu Taluma ugroženo nekoliko porodica. Tu je nemoguće intervenisati zbog podzemnih voda”, naveo je Korać.

Foto: RTCG

Kaže i da je reka Bistrica pod kontrolom i da su sanirani putevi u nekoliko sela.

Naveo je i kako očekuju da uskoro voda u Beranama bude za piće, a do tada su obezbedili cisterne sa vodom za piće.

Nivo Morače za šest dana porastao 10 metara

Prethodnih dana u Crnoj Gori zabeležen je nagli porast svih vodostaja, kazao je hidrolog Golub Ćulafić i dodao da ipak nisu oboreni rekordi iz 2010.

Foto: RTCG

„U odnosu na juče Morača je porasla za metar, takav trend se beleži na skoro svim hidrološkim stanicama”, kazao je Ćulafić u Jutarnjem programu TVCG.

On je kazao da je sadašnji nivo vodostaja uobičajen za ovo doba godine.

“Ali nije uobičajeno da ovako naglo se pojavljuju ove vrednosti, jer Morača je za 10 metara porasla u pet do šest dana”, naveo je Ćulafić i dodao da je problem intenzitet padavina.

PROČITAJTE JOŠ:

Maksimalan vodostaj Morače, je kako ističe, 1.226 cm, a sadašnji nivo se dosta probližio tom rekordu.

“Vodostaji svih reka su u blagom porastu, raste i novo Skadarskog jezera, ali je i dalje daleko ispod vrednosti iz 2010.”, kazao je Ćulafić.

Kaže da je dobro što se za naredna dva dana najavljuje prestanak padavina, pa se očekuje i pad nivoa vodostaja na rekama, dok će Skadarsko jezero i dalje rasti, prenosi RTCG.

“Ne smemo ništa da prepuštamo slučaju i stanovnici moraju da shvate da smo svi na istom zadatku”, zaključio je Ćulafić.

BONUS VIDEO: Ivanjica – bujica teče kroz centar sela Brusnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar