Hrvatska Šibenik požar Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Umorni vatrogasac Mario zastao je da uhvati vazduh nakon što je s kolegama spašavao ženu i decu iz kuće opkoljene vatrom kada se razbuktao stravičan požar kod Šibenika. Bili su to turisti, Česi i Slovaci. Automobili su im, nažalost, u potpunosti izgoreli.

Pa kako ste me pronašli, javio se vatrogasac Mario Jozić, kojeg je Pikselov fotoreporter Hrvoje Jelavić ulovio kako hvata vazduh tek što je, zajedno s kolegama iz JVP Vodice, spasio dve žene i dvoje dece, Čehe i Slovake, iz kuće koju je bio opkolio plamen u Grebaštici.

„Da, to sam ja na fotografiji“, rekao je.

Požar je bio stravičan i još bukti, ali dalje prema Primoštenu. U Grebaštici je stanje koliko-toliko pod kontrolom. A bilo je – spasavaj se ko može. Goreo je kamp i neke su ljude spasavali u kupaćima, a jednu kuću doslovce je u zadnji čas spasio kanader. Vatra je već zahvatila smokvu uz samu kuću, prenosi 24sata.hr.

Da vatrogasci nisu bili brzi i požrtvovni, šteta bi bila daleko, daleko veća.

„Deca su plakala, žene su bile u šoku. Zvao nas je vlasnik apartmana koji nije bio kod kuće i molio da odemo tamo, nisu se očito usudile izaći iz kuće. Ako ste videli fotografije izgorelih automobila u Grebaštici, e pa to su njihovi automobili“, priča Mario, koji je profesionalni vatrogasac od 2012. i nastavlja:

„Došli smo do njih u kuću. Stavili im mokre krpe, uspeli ih izvući napolje. Potom smo im stavili takozvane izolacijske maske sa kiseonikom u bocama, koje inače koristimo kod požara u zatvorenim prostorima, da dođu malo k sebi. Bili su u šoku, naravno. Deca su plakala. Automobili su im nažalost izgoreli, ali ljude smo uspeli spasiti. To je najvažnije“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Požar je izbio oko 11 sati i 15 minuta, a Mario je s troje kolega stigao u Grebašticu već oko podne. Opisana drama s turistima odvijala se preko puta restorana „Stari Šibenik“, odmah kod Jadranske magistrale i tek što su uspeli spasiti ljude, primetili su da gori krov kuće gde su turisti boravili.

„Teško je, spasiš ljude, a odmah se bacaš na gašenje jer gori svuda. Meni je ovo već drugi veliki požar u Grebaštici, ali kažu mi domaći da ih je u zadnjih 10-15 godina bilo sigurno tri. Kad je stvar koliko-toliko bila pod kontrolom zastao sam na trenutak da odmorim i tu me „škljocnuo“ vaš fotoreporter“, kaže Mario i dodaje:

„U Grebaštici je stanje puno bolje. Nema otvorenog plamena, ali ima naravno dima i treba biti na oprezu. Dok je tako, nema odmora. Uostalom, ubrzo nam stiže smena i imaćemo sveže snage na terenu…“, naveo je.

BONUS VIDEO: Požar kod Šibenika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar