Foto:Profimedia.rs

Vagnerov plaćenik je otkrio da je pokojni šef plaćenika Jevgenij Prigožin obučavao svoje snage da ubijaju ukrajinske žene i decu bacajući granate kroz njihove prozore i vrata pre nego što bi ušli u njihove domove da ih „dokrajče“.

Borac Maksim Zelenov priznao je da mu je Prigožin, za koga se veruje da je ubijen u avionskoj nesreći prošlog meseca, rekao kako da ubija u Vagnerovom stilu kada je napadao sela u Ukrajini.

Na video-snimku, bivšeg policajca pita aktivista za ljudska prava Vladimir Osečkin: „Ko je naredio – dve granate u prozor, dve granate u vrata, a zatim ući i dokrajčiti ranjenika?“

Zelenov, koji se vidi na snimku pod imenom Vagnerov čovek 1, odgovorio je: „Sam Prigožin. Da, ubio sam mnoge ljude“.

Osečkin je pitao: „Koliko je među ubijenima bilo staraca, odraslih i koliko dece?“, prenosi Dejli mejl.

Zelenov je odgovorio: „Kada smo došli do tog petospratnog bloka, definitivno smo ubili oko 40 ljudi“.

Drugi borac, Aleksej Černjavski, rekao je da mu je Prigožin rekao: „Pripremite se da ćete, kada uđete u kuće, morati da ubijate žene i decu“.

„Bez obzira ko, svi bi morali da budu pobijeni jer su Ukrajinci“, dodao je borac.

Černjavski, bivši policajac identifikovan kao Vagnerov čovek 2 na snimku, ponovo je naglasio naređenja koja je dobio.

„Govorili su da ćemo kada preuzmemo gradove i sela i uđemo u kuće, ubijati žene i decu“, rekao je on.

„Pre ulaska u prostorije morali smo da bacimo granatu, pa da uđemo unutra i ako su žene i deca unutra ranjeni, a ne ubijeni, onda da ih dokrajčimo – jer su Ukrajinci“, rekao je.

„Morali smo da pobijemo sve. Mi smo Vagner, ubijamo sve“, dodao je.

Odvratna priznanja dolaze pošto je ukrajinska vojna obaveštajna agencija saopštila da ne može da potvrdi smrt Vagnerovog vojskovođe Prigožina u avionskoj nesreći prošlog meseca.

Jevgenij Prigožin Foto:REUTERS/Stringer

Dolazi usred talasa teorija zavere da je šef Vagnera možda prevario smrt tako što je stavio dvojnika na svoj poslovni avion koji se srušio u Rusiji 23. avgusta.

Mnogi na Zapadu veruju da je on ubijen po nalogu Vladimira Putina u znak osvete za državni udar koji je u junu izveo protiv diktatorskog režima.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrej Jusov rekao je da je Kijev siguran da je vojni komandant Vagnera Dmitrij Utkin (53) poginuo u vazdušnoj nesreći u ruskoj oblasti Tver zajedno sa drugim saradnicima Prigožina.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS ; REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Ali što se tiče Prigožina – čiju su smrt objavile ruske vlasti na osnovu DNK dokaza – on je rekao: „Moramo da operišemo sa potvrđenim činjenicama, još treba da sačekamo.“

Rekao je: „Jednostavno ću se fokusirati na činjenicu da možemo da potvrdimo smrt Utkina i nekoliko drugih Prigožinih saradnika.“

On je rekao da sa Prigožinom „još nisu sva pitanja zatvorena“.

PROČITAJTE JOŠ:

Telegram kanal Brif je saopštio da je Rusija poverila sve detalje avionske nesreće u kojoj je, kako se navodi, poginuo vojskovođa.

Prema saznanjima upućenih, slučaj pada aviona Embraer klasifikovan je kao ‘tajna’, a uspostavljena je posebna kontrola nad materijalima slučaja, tako da nijedna informacija ne može neovlašćeno procuriti u medije“, rekao je izveštaj.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia;Courtesy PMC Wagner via Telegram via REUTERS/File Photo

Ruski politički analitičar dr Valerij Solovoj veruje da je Prigožin još uvek živ, jer je prevario smrt kada se njegov avion Embraer Legaci 600 srušio.

„On uživa u životu u veoma dobrom letovalištu“, u stranoj zemlji, ali ne i u Africi gde Vagner ima višestruko angažovanje.

Solovoj je rekao da će otkriti koja je zemlja Prigožinu dala sigurno utočište.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare