Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

U tajnim dokumentima američkih zvaničnika do kojih je došao list "Politiko" navodi se da su Sjedinjene Države zabrinute zbog širenja ruske paravojne formacije Vagner van Rusije, pre svega u Srbiji. Razlog za zabrinutost je pojačano prisustvo pripadnika Vagnera, koji su prema tvrdnjama Politika u Beograd stigli u decembru prošle godine, sa ciljem da zaustave antiruski narativ u Srbiji. Ovo nije prvi put da se ozloglašena plaćenička grupa iz Rusije dovodi u vezu sa našom zemljom - državljanin Srbije je 2017. godine osuđen zbog ratovanja na istoku Ukrajine u sklopu Vagnera, a često se pominje i njihovo prisustvo na protestima u Beogradu 2020. godine.

Podaci koje je objavio Politiko su rezultat istrage američkih zvaničnika i obaveštajaca koji mesecima unazad prikupljaju podatke o operacijama Vagnera van Rusije.

U depeši koju je dobio Politiko nalazi se detaljni opis kretanja i aktivnosti Vagnera na terenu u Centralnoafričkoj Republici i Srbiji. Analizirano je u kojoj meri grupa predstavlja pretnju lokalnim snagama i zvaničnicima.

Katrina Doksi, pomoćnica direktora i saradnica za Transnacionalne pretnje američkih obaveštajaca, navodi da je Srbija izabrana iz tri razloga.

Foto: Shutterstock/Not supplied / WillWest News / Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

„Žele da ostvare uticaj u zemljama sa slabom upravom, stalnim bezbednosnim izazovima i onima koje su obogaćene prirodnim resursima. Zadatak im je i da dogovore bezbednosne sporazume ili olakšaju buduće diplomatske odnose sa tim zemljama“, navela je Doksi.

Pojačano prisustvo u Srbiji od decembra

U jednoj depeši se navodi da je Vagner pozicionirao ljude u Beogradu u decembru prošle godine.

„Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima“, piše u dokumentu.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Kako navodi Politiko, posebno je zanimljivo to što Vagner dolazi u Srbiju u trenutku kada nastavljaju da rastu tenzije na teritoriji Kosova i Metohije. Vagner grupu je osnovao ruski biznismen Jevgenij Prigožin, poznat i pod nadimkom „Putinov kuvar“. U pitanju su plaćenici koji su ratovali u Siriji, Iraku, Avganistanu i sumnjiče se za brojne ratne zločine. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su zato uvele sankcije pripadnicima Vagnera.

Podrška Orlovima u Srbiji

Krajem prošle godine, Vagner se takođe dovodio u vezu sa Srbijom. Naime, iz jedne objave u Telegram grupi, brzo se raširila informacija da ruski plaćenici otvaraju kancelariju u Beogradu.

Međutim, ovo je pojašnjeno od strane Aleksandra Lisova, vođe Orlova. U pitanju je rusko-srpski kulturno-informativni centar koji sarađuje sa Vagnerom, a Lisov tvrdi da nikakvo predstavništvo u Srbiji nije otvoreno.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Uprkos tome, Orlovi u saopštenju navode da su „rezidenti Vagner centra“ koji se „bave informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda“.

Šormaz: Pripadnici Vagnera učestvovali u demonstracijama u Beogradu .

Godinu dana ranije član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je da su u demonstracijama u leto 2020. u Beogradu učestvovali pripadnici Vagnera.

Prema njegovim rečima, oni su i uhapšeni na protestima, što mu je navodno potvrđeno od strane diplomata u ruskoj ambasadi.

Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA, EPA-EFE/EVGENY ODINOKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Šormazove tvrdnje nikada nisu potvrđene, niti je javnost dobila objašenjenje vladajuće garniture o tome da li su ruski plaćenici poslati na demonstracije u Beograd.

Umesto toga, Šormaz je dobio uvrede pojedinih članova stranke kojoj pripada.

Srbin osuđen zbog ratovanja za Vagner

Iako je ozloglašena grupa Vagner pažnju srpske javnosti nakon protesta, veze Srbije i plaćenika Kremlja datiraju iz 2015. godine.

Jedan državljanin Srbije osuđen je pred Višim sudom u Beogradu 2017. godine zbog ratovanja na istoku Ukrajine u okviru Vagner grupe. Presuda je doneta u martu pomenute godine, a muškarac je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana. Njegovo ime nije otkriveno, a navodi se da je presuda doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

„Kriv je što je u periodu od 24.4.2015. do 16.9.2015. kao državljanin Republike Srbije učestvovao u oružanom sukobu u Republici Ukrajini kao pripadnik paravojnih formacija proruske strane u sukob u bataljonu antiterorističkih dejstava Vagner Donjecke narodne republike“, navodi se u presudi.

Dodaje se i da je Vagneru pristupio kao dobrovoljac i zadužio vatreno oružje – automatsku pušku kalibra 5,45 mm sa dva okvira bojeve municije.

Vučić: Vagner nema šta da traži u Srbiji

Na pitanja o Vagneru i prisustvu grupe koju predvodi Jevgenij Prigožin u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić govorio je na jednoj konferenciji za medije. On je tada poručio da Vagner nema šta da traži u Srbiji, „ali nema ni NATO“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Da se udvaram Vagneru? Neću nikome da se udvaram, nemate šta da radite u Srbiji, ni vi ni NATO. Sa NATO-om moramo da sarađujemo jer ste vi Rusi napustili Kosovo, a sa vama sarađujemo jer smo prijatelji, jer nam pomažete u Savetu bezbednosti UN“, naveo je Vučić.

Na pitanje da li bi Rusija pomogla Srbiji da je izbio rat na Kosovu, Vučić je rekao da Moskva „ništa ne bi uradila“ jer nije u mogućnosti da pomogne Beogradu, i zahvalio joj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

BONUS VIDEO Život pod bombama u Bahmutu