Foto: Profimedia, EPA-EFE

Dok traju žestoke bitke za Bahmut, pripadnici ruske paravojne formacije Vagner, koju predvodi Jevgenij Prigožin, tvrde da su uspostavili kontrolu nad susednim Soledarom. Ukrajina je ove navode demantovala, ističući da su krvave borbe i dalje u toku. Kako se ispostavilo, Vagnerovci za ova dva grada koriste istu taktiku iz Marijupolja, gde su ukrajinski borci opkoljeni u fabrici Azovstal.

Borbe za Bahmut traju već mesecima i ocenjene su kao najkrvavije u Ukrajini. To su potvrdili i predsednici dve zemlje – Vladimir Zelenski i Vladimić Putin, koji su naglasili da je situacija u ovom delu Ukrajine kritična.

U središtu ovih borbi nalazi se ruska paravojna formacija Vagner, koju vodi čovek poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“ – Jevgenij Prigožin.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Upravo on je saopštio da su Vagnerovci uspostavili kontrolu nad centrom Soledara, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na samo 18 kilometara udaljenosti od strateški važnog Bahmuta.

Pored toga, Prigožin je objavio i fotografije koje su navodno nastale u Soledaru, a prikazuju ruske vojnike. Prema njegovim tvrdnjama, Vagnerovci se nalaze u Soledaru, dok se i dalje bode borbe na obodu grada. U jednom momentu, on je čak i pohvalio hrabrost ukrajinskih vojnika.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine oštro demantuju navode da Vagner kontroliše Soledar. Prema tvrdnjama Kijeva, taj grad se i dalje nalazi u središtu krvavog sukoba, koji je jedan od najtežih  u dosadašnjem toku rata.

Foto:Profimedia.rs

Jedan ukrajinski vojnik za CNN je potvrdio da se i dalje bore za Soledar, ali i kazao da ne razume zašto, kada je očigledno da će morati da se povuku.

„Niko vam neće reći koliko ima mrtvih i ranjenih. Jer niko sa sigurnošću ne zna. Ni jednu osobu. Ne u štabu. Ne bilo gde. Pozicije se stalno zauzimaju i ponovo zauzimaju. Ono što je danas bilo naše utočište, sutradan postaje Vagnerovo. Svi razumeju da će grad biti napušten. Svi to razumeju. Samo želim da razumem šta je poenta. Zašto umreti, ako ćemo ga ipak napustiti danas ili sutra?”, upitao je on.

Upravo ove njegove reči podsećaju na situaciju od pre par meseci u Marijupolju, kada su Ukrajinci prvo opkoljeni, a potom i zarobljeni u fabrici Azovstal. Ovu taktiku Vagnerovci koriste u Soledaru i Bahmutu, samo što je dodatno surovija zbog činjenice da u ova dva grada postoje i podzemni tuneli koje ruska vojska i pripadnici Vagnera koriste za opkoljavanje Ukrajinaca.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Ponavlja se Azovstal?

Bitka za Marijupolj, ili za Azovstal, jedna je od najpoznatijih od početka rata u februaru prošle godine. Grad Marijupolj našao se na meti ruske vojske i 2014. godine, ali trupe Kremlja tada nisu uspele da ga osvoje. Međutim, Rusi su se 2022. vratili i napali svim sredstvima.

U odbrani grada učestvovao je i bataljon Azov, koji Rusi označavaju nacističkim. Kada je bitka postala toliko brutalna, ukrajinski vojnici bili su primorani da se grupišu u čeličani Azovstal koja se nalazi u gradu. Rusi su ih sa svih strana opkolili, pa je jedina preostala opcija bilo skrivanje u podrumima čeličane.

Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

Tamo su Ukrajinci, pre svega pripadnici bataljona Azov proveli nekoliko nedelja. Sve linije opskrbe bile su prekinute, pa hrana, lekovi i ostale potrepštine nikako nisu mogle da stignu do njih.

Uprkos svemu, oni su uporno odbijali da se predaju, iako su Rusi više puta pozivali na to.

POGLEDAJTE JOŠ:

Naposletku, kada je postalo jasno da je Marijupolj izgubljen, iz Kijeva je stigla komanda – predajte se. To su i učinili, a svet su obišle fotografije na stotine Ukrajinaca koji su završili u ruskom ropstvu. Neki od njih su oslobođeni nakon razmene zatvorenika, ali se veliki broj i dalje nalazi u ruskim zatvorima.

Sudbina Soledata i Bahmuta

Upravo zbog brojnih sličnosti, Ukrajinci se pribojavaju da će se ista situacija ponoviti u Bahmutu i Soledaru. To je naslutio i ukrajinski vojnik, rekavši da su svi svesni da će na kraju morati da napuste položaje.

Ipak, zbog strateške pozicije Bahmuta, Vladimir Zelenski usmerio je velike napore i sredstva na odbranu grada. Iz istog razloga, svim sredstvima napadaju i trupe Vladimira Putina, koji je jednog od glavnih saveznika Prigožina i poslao na istok Ukrajine kako bi što pre doneo željene rezultate.

BONUS VIDEO Život pod bombama u Bahmutu