Foto: Shutterstock/Not supplied / WillWest News / Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

Američki zvaničnici i obaveštajci zabrinuti su zbog velikog širenja uticaja ruske paravojne formacije Vagner u zemljama van Ukrajine, među kojima se nalazi i Srbija. Prema podacima do kojih je došao "Politiko", šef Vagnera Jevgenij Prigožin u decembru prošle godine poslao je pripadnike ove plaćeničke grupe u Beograd, sve kako bi se borili protiv antiruskog narativa.

Podaci koje je objavio Politiko su rezultat istrage američkih zvaničnika i obaveštajaca koji mesecima unazad prikupljaju podatke o operacijama Vagnera van Rusije.

U depeši koju je dobio Politiko nalazi se detaljni opis kretanja i aktivnosti Vagnera na terenu u Centralnoafričkoj Republici i Srbiji. Analizirano je u kojoj meri grupa predstavlja pretnju lokalnim snagama i zvaničnicima.

Foto:Profimedia.rs

Katrina Doksi, pomoćnica direktora i saradnica za Transnacionalne pretnje američkih obaveštajaca, navodi da je Srbija izabrana iz tri razloga.

„Žele da ostvare uticaj u zemljama sa slabom upravom, stalnim bezbednosnim izazovima i onima koje su obogaćene prirodnim resursima. Zadatak im je i da dogovore bezbednosne sporazume ili olakšaju buduće diplomatske odnose sa tim zemljama“, navela je Doksi.

Pojačano prisustvo u Srbiji od decembra

U jednom od dokumenata se navodi i tačno vreme početka njihovog pojačanog rada. Naime, prema tvrdnjama Politika, Vagner je pozicionirao ljude i u Beogradu u decembru.

„Od tada je pokrenuta operacija kako bi se suprotstavila aktivnosti elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima“, navodi se u jednom od dokumenata.

Protest podrske Rusiji u centru Beograda
Protest podrške Rusiji u centru Beograda Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako navodi Politiko, posebno je zanimljivo to što Vagner dolazi u Srbiju u trenutku kada nastavljaju da rastu tenzije na teritoriji Kosova i Metohije.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti vojske Srbije nedavno. Situacija na Kosovu se pogoršala od novembra kada su vlasti najavile da će etnički Srbi morati da predaju svoje registarske tablice koje su izdali srpski organi. Baš u tom trenutku, Vagner dolazi u Srbiju“, navodi Politiko.

Foto: Kossev

Kako funkcioniše Vagner u inostranstvu?

Inače, kako se navodi u dokumentima, osnovni cilj ovakvih operacija van Rusije jeste „presecanje“ dogovora i narušavanje odnosa tih država sa Sjedinjenim Državama.

Anonimni zvaničnik je rekao za Politiko da su SAD itekako zabrinute zbog delovanja Vagner grupe u suverenim državama.

„Vlada SAD zabrinuta je u kojoj meri se Vagner meša u unutrašnju politiku suverenih zemalja, kršeći ljudska prava i otimajući im rudna bogatstva. Postoje značajni dokazi da Vagnerova oštra taktika borbe protiv terorizma na mestima kao što je Mali pogoršava situaciju stvarajući više mogućnosti za ekstremističku eksploataciju“, rekao je zvaničnik.

Paravojna grupa Vagner otvorila prvi zvanični štab u Sankt Peterburgu Foto:REUTERS/Igor Russak

Inače, Prigožin i Vagner se godinama nalaze pod američkim sankcijama. Međutim, SAD su nedavno preduzele dodatne korake da pokušaju da kontrolišu Vagnerov pristup oružju. Krajem decembra, Bajdenova administracija je uvela dodatne kontrole izvoza Vagnera, otežavajući pristup bilo kojoj opremi sa američkom tehnologijom.

Portparol NSC Džon Kirbi rekao je novinarima prošlog meseca da je Vagner zbog sankcija i kontrole izvoza tražio partnere širom sveta za snabdevanje alata za podršku svojim operacijama — a Severna Koreja je završila početnu isporuku oružja. Administracija takođe razmatra da Vagnera proglasi terorističkom organizacijom.

„Postoji nekoliko različitih zabrinutosti koje imamo kada ih vidimo kako rade na mestu kao što je Afrika. Velika implikacija je sposobnost Rusije da širi sopstvenu projekciju moći i obaveštajne kapacitete  – ne samo izmeštanjem zapadnih vojnih obaveštajnih sposobnosti – već i kroz traženje novih prava na baziranje i druge mogućnosti koje bi im omogućile pristup strateški važnim lokacijama.”, navodi Kirbi.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Poslednjih godina, grupa je takođe pojačala aktivnosti u Centralnoafričkoj Republici i Belorusiji.

Pročitajte još:

Grupe za ljudska prava kažu da bi Vagner mogao biti odgovoran za pogubljenja, mučenja i premlaćivanja civila u mnogim zemljama, zbog čega je pod sankcijama Evropske unije (EU) i SAD.

U međuvremenu, Vagner ostaje jedna od najbitnijih formacija na ukrajinskom frontu, posebno u okolini Bahmuta, koju prvi čovek ove paravojne jednici naziva „mašinom za mlevenje mesa“. Institut za proučavanje rata, istraživački centar, ocenio je prošle nedelje da Vagnerove snage imaju „uglavnom iscrpljujuću ulogu“ u gradu i da su „verovatno degradirane do krajnjih granica“.

BONUS VIDEO Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare