Foto:Mihail Andronik / Sputnik / Profimedia; kshykov Mykola/Ukrinform/ABACA; FADEL SENNA / AFP / Profimedia;

Danas je 35. dan rata u Ukrajini. Sva najnovija dešavanja mogli ste da pratite na Nova.rs.

Priredili: Ana Tašković i Andrej Pavićević

23.35 – Zelenski o mirovnim pregovorima: „Postoje samo reči, ništa konkretno“

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski opisao je danas na nacionalnoj televiziji situaciju sa poslednjih mirovnih pregovora u Istanbulu.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

„Za sada postoje samo reči, ništa konkretno“, kazao je on i dodao da se ukrajinske trupe pripremaju za nova bombardovanja regiona Donbas.

22.01 – Ruske snage počele da se povlače sa područja černobiljske elektrane, kaže Pentagon

Visoki zvaničnik američke odbrane kazao je da se ruske trupe „povlače“ sa područja nuklearne elektrane u Černobilju, javlja AFP.

21.39 – U vazdušnom napadu na Dnipro pogođeno skladište nafte

Dnipro, grad u centralnoj Ukrajini koji je do sada samo nekoliko puta napadnut, doživeo je danas vazdušni napad u kojem je uništeno skladište nafte, javlja šef regionalnog veća Mikola Lukašuk.

21.22 – Pentagon: Rusija počela da repozicionira trupe oko Kijeva

Rusija je počela da repozicionira manje od 20 odsto svojih trupa raspoređenih u okolini Kijeva i regiona Sami, saopštio je danas portparol Pentagona Džon Kirbi.

On je doduše takođe upozorio da se očekuje da će ove trupe verovatno biti preraspoređene u druge delove Ukrajine, najverovatnije  u Donbas region, i dodao da su neke od ruskih snaga iz okoline Kijeva krenule severno, ka Belorusiji.

20.33 – Nemačka kaže da će nastaviti da plaća ruski gas u evrima preko „Gasprom banke“

Nemačka će ipak nastaviti da plaća ruski gas u evrima ili dolarima, saopštio je portparol nemačke vlade nakon današnjeg razgovora kancelara Nemačke Olafa Šolca i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Portparol je dodao da je Putin Šolcu rekao da se ništa neće promeniti za evropske partnere i da će se plaćanja i dalje obavljati u evrima preko „Gasprom banke“, koja nije obuhvaćena sankcijama, a da će se nakon toga cena prebacivati u rublje.

20.11 – Putinov rejting u Rusiji najviši u poslednjih pet godina

Rejting ruskog predsednika Vladimira Putina u Rusiji popeo se na nivo na kojem je poslednji put bio pre više od pet godina, ukazuje novo istraživanje Levada centra, jedine nezavisne, nevladine organizacije za istraživanje u Rusiji.

Podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu popela se ovog marta na 83 odsto, što predstavlja skok od čak 12 odsto u odnosu na februar prošle godina, kada je 71 odsto anketiranih Rusa iskazalo podršku predsedniku.

19.28 – UN: Najmanje 1.189 civila poginulo u Ukrajini od početka rata

U Ukrajini je od početka rata poginulo najmanje 1.189 civila, uključujući 98 dece, saopštila je danas visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele.

Irpin, porodica, poginula, nastradala porodica, majka i dvoje dece Tatyana, Alise i Nikita Perebeynos
Foto: Diego Herrera / Zuma Press / Profimedia

„Civili trpe neizmernu patnju, a humanitarna kriza zabrinjava“, kazala je Bašele.

19.01 – Ukrajini još 500 miliona dolara od SAD, Bajden obećao Zelenskom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je Ukrajini obećao još 500 miliona dolara u vidu „direktne budžetske pomoći“.

„Upravo sam završio jednočasovni razgovor sa Bajdenom. Podelili smo analize situacije na ratištu i za pregovaračkim stolom. Pričali smo i o specifičnoj defanzivnoj podršci, novom paketu pojačanih sankcija, mikrofinansijskoj i humanitarnoj pomoći“, napisao je Zelenski na Tviteru. Opširnije o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

18.56 – Velika Britanija najavljuje nove zakone usmerene na ruske oligarhe 

Velika Britanija je najavila da će uvesti nove zakone koji ruskim oligarsima neće dozvoliti da pristupe britanskim vazduhoplovnim i pomorskim tehničkim službama, navode u saopštenju iz britanskog ministarstva spoljnih poslova i dodaju da će novi zakoni „zabraniti održavanje aviona ili brodova koji pripadaju određenim sankcionisanim ruskim oligarsima ili njihovim poslovima“.

U saopštenju se takođe potvrđuje da će Velika Britanija pojačati sankcije Rusima Evgeniju Švindleru i Olegu Tinkovu.

18.17 – Putin i Šolc se složili da eksperti pričaju o kupovini gasa u rubljama

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem o plaćanju ruskog gasa u rubljama, javlja ruska novinarska agencija Tas.

Kremlj dodaje da su se dvojica lidera dogovorili da o načinu plaćanja ruskog gasa u rubljama razgovaraju njihovi eksperti, kao i da su razmenili mišljenja o poslednjoj rundi mirovnih pregovora u Istanbulu.

17.49 – „Evakucaija iz Mariupolja verovatno neuspešna, Rusi koriste fosfornu municiju“

Guverner oblasti Donjeck Pavlo Kirilenko kazao je u svom gostovanju na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da današnji pokušaji evakuacije civila iz Mariupolja verovatno nisu uspeli zbog toga što civilima nije bilo dozvoljeno da napuste grad.

On je takođe dodao da ruske snage u regionu Donjeck kosite fosfornu municiju kao i da granatiraju ukrajinska naselja na liniji fronta, prenosi Rojters.

17.22 – Džonson: Cilj Britanije nije promena režima u Rusiji

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da promena režima u Rusiji nije cilj Velike Britanije, kao što nije ni smena predsednika Rusije Vladimira Putina.

Boris Džonson
Boris Džonson Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

„Mi jednostavno nastojimo da pomognemo u zaštiti naroda Ukrajine, da ih zaštitimo od potpuno varvarskog i nerazumnog nasilja“, kazao je Džonson, prenosi Rojters.

17:00 – „Putinovi saradnici se plaše da mu kažu istinu“

Savetnici Vladimira Putina se „previše plaše da mu kažu istinu“ o tome koliko loše ide rat u Ukrajini i koliko su sankcije Zapada bile štetne po rusku ekonomiju, rekao je za agenciju Rojters američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

„Verujemo da Putina dezinformišu njegovi savetnici o tome koliko loše deluje ruska vojska i kako je ruska ekonomija osakaćena sankcijama, jer se njegovi viši savetnici previše plaše da mu kažu istinu“, smatra neimenovani zvaničnik.

16:46 – Bajden će razgovarati sa Zelenskim

Američki predsednik Džozef Bajden razgovaraće telefonom sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim kasnije u toku dana, saopštila je Bela kuća.

Foto: REUTERS/Gleb Garanich

16:23 – Više od dva miliona dece pobeglo iz Ukrajine

Oko dva miliona dece bilo je prisiljeno da pobegne iz Ukrajine, što je polovina ukupnog broja izbeglica do sada, saopštio je UNICEF.

Više od 1,1 milion dece stiglo je samo u Poljsku, dok je stotine hiljada otišlo u susedne zemlje Rumuniju, Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Češku.

Foto:Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

15:46 – „Stav Rusije o Krimu i Istoku je nepromenjen“

Ruski pregovarač Vladimir Medinski dao je svoj komentar nakon jučerašnjih pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, na kojima je Rusija rekla da će se povući iz Kijeva i Černigova.

On kaže da se pregovori sa Ukrajinom nastavljaju, ali dodaje da se stav Rusije o Krimu i regionu Donbasa nije promenio. Medinski kaže da je Ukrajina pokazala spremnost da ispuni osnovne zahteve Rusije.

On je istakao da je Kijev predao teze mogućeg budućeg sporazuma, fiksirane na papiru, koje predviđaju odbijanje ulaska u NATO, utvrđivanje vanblokovskog statusa zemlje, odbijanje nuklearnog oružja, kao i posedovanje, sticanje i razvoj drugih vrsta oružja za masovno uništenje, odbijanje raspoređivanja stranih vojnih baza i vojnih kontingenata, prenose RIA novosti.

15:42 – Gradonačelnik Irpina: Ubijeno je između 200 i 300 civila

Procenjuje se da je između 200 i 300 civila ubijeno u ukrajinskom gradu Irpinu u blizini Kijeva pre nego što su ukrajinske snage uspele da povrate grad, rekao je lokalni gradonačelnik.

Rojters prenosi da je gradonačelnik Oleksander Markušin na brifingu u sredu je rekao da je oko 50 ukrajinskih vojnika ubijeno u Irpinu, a da su neka tela još uvek zarobljena ispod ruševina. Dodao je da je rusko granatiranje u tom području trajalo cele noći.

Ukrajina, rat
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

15:36 – Zelenski tražio više naoružanja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je da se Ukrajini da više naoružanja i da Evropa zatvori svoje morske luke za Rusiju u obraćanju norveškom parlamentu u sredu.

Zelenski je tražio protivbrodske rakete, rakete Harpun, protivvazdušne raketne sisteme i protivtenkovske topove.

„Svo oružje kojim nam možete pomoći biće upotrebljeno za zaštitu naše slobode, vaše slobode“, rekao je on.

15:23 – „Ruski udari pogodili zgradu Crvenog krsta u Marijupolju“

Ruske snage napale su objekat Crvenog krsta u opkoljlenom gradu Marijupolju na jugu Ukrajine, saopštila je ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova.

„U Marijupolju su okupatori gađali zgradu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Neprijateljska avijacija i artiljerija su gađali zgradu označenu crvenim krstom na beloj pozadini, što ukazuje na prisustvo ranjenika, civila ili humanitarne pomoći“, rekla je ona.

15:10 – Ovako je izgledao ruski napad na Černigov

14:57 – Peskov: Plaćanje gasa u rubljama neće krenuti od 31. marta

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da se nalog predsednika da se gas plaća u rubljama mora izvršiti. Ruski predsednik Vladimir Putin je 28. marta naložio Vladi, Banci Rusije i PJSC „Gasprom“ da do 31. marta sprovedu mere za prebacivanje obračuna sa neprijateljskim zemljama koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji u rublje.

Peskov je pojasnio da su plaćanje i snabdevanje gasom dugotrajan proces, pa nova pravila neće stupiti na snagu od 31. marta, prenosi Gazeta.ru. Više o ovome pročitajte u posebnoj vesti.

Foto: John MACDOUGALL / AFP / Profimedia,EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

14:28 – Dejvid Kameron: Putin je ratni zločinac

Bivši britanski premijer Dejvid Kamerom rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin „u stvari ratni zločinac“ i naglasio je da Velika Britanija „mora da da svoj deo ekonomski, kao što ukrajinske oružane snage daju svoj deo vojno“.

Kameron je pozvao SAD, Britaniju, evropske i druge zemlje da ne prisustvuju na predstojećem samitu G20 u novembru na Baliju u Indoneziji, ako Putin bude bio pozvan i ako bude bio u mogućnosti da prisustvuje.

14:19 – Ministarstvo odbrane Ukrajine: Ruske snage napadaju Černigov

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da ruske snage nastavljaju sa napadima na grad Černigov na severu Ukrajine, uprkos tvrdnjama Kremlja da će zaustaviti napade tamo i u Kijevu iz poštovanja prema tekućim mirovnim pregovorima.

Portparol ukrajinske vojske rekao je da je Ukrajina videla neke pokrete trupa iz oblasti Kijeva i Černigova, ali da nema masovnog povlačenja.

14:15 – „Snage DNR zauzele dve trećine teritorije regiona“

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike uspele su da zauzmu oko dve trećine teritorije regiona, izjavio je šef DNR Denis Pušilin.

„Oko 55-60 odsto“, rekao je on na TV kanalu Rusija 1 , odgovarajući na pitanje koji deo regiona je pod njihovom kontrolom, prenose RIA novosti.

On je takođe napomenuo da se operacija zauzimanja DNR ubrzava, ali je nemoguće govoriti o tome kada će se završiti.

Rusija Ukrajina raketa Foto:EPA-EFE/NUNO VEIGA

14:00 – Kina odlučna da unapredi saradnju sa Rusijom

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da su Peking i Moskva „odlučniji“ da razviju bilateralne veze i unaprede saradnju nakon sastanka u Kini sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prenosi Rojters.

Vang je rekao da su bilateralne veze izdržale testove usred promene međunarodne situacije, ali da su zadržale „tačan pravac razvoja“.

13:46 – Putin Makronu: Granatiranje Marijupolja će stati kada Ukrajinci polože oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će okončati granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Marijupolja tek kada se ukrajinske trupe predaju.

Putin je to izneo u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak uveče, navodi se u saopštenju Kremlja.

Međutim, francuski zvaničnici su rekli da se ruski lider složio da razmotri planove za evakuaciju civila iz grada.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

13:25 – „Rusija pozdravlja Kinu kao deo novog demokratskog svetskog poretka“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozdravio je Kinu kao deo novog „svetskog poretka“ uoči sastanka sa kineskim kolegom Vang Jijem.

U svojoj prvoj poseti Kini otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, Lavrov je rekao da „svet prolazi kroz veoma ozbiljnu fazu u istoriji međunarodnih odnosa“.

„Mi ćemo zajedno sa vama i našim simpatizerima krenuti ka multipolarnom, pravednom, demokratskom svetskom poretku“, dodao je Lavrov.

13:15 – Eksplozije u ruskoj oblasti Belgorod

Eksplozije u ruskoj oblasti Belgorod u utorak kasno uveče možda su posledice požara u skladištu municije, rekao je u sredu regionalni guverner Vjačaslav Gladkov, pozivajući se na preliminarne informacije.

Eksplozije su zabeležene u utorak kasno u blizini sela Krasni Oktjabr, nedaleko od granice sa Ukrajinom. Čeka se da se Rusija zvanično oglasi po ovom pitanju.

12:58 – „Krim je deo Rusije i to nije predmet pregovora“

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je danas da je Krim „deo Rusije“ i da „ruski ustav onemogućava da se pregovara sa nekim drugim o sudbini bilo kog ruskog regiona“.

12:50 – Gradonačelnik Černigova: Rusija je pojačala intenzitet udara

„Rusija je pojačala intenzitet udara na Černigov otkako je obećala da će smanjiti operacije“, rekao je gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko.

On je istakao da je grad na severu Ukrajine pod „kolosalnom opsadom“ uprkos obećanju Moskve da će smanjiti vojne operacije.

12:42 – „Humanitarna katastrofa u Ukrajini deo ruske vojne stragetije“

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergij Kislica saopštio je da je Rusija lansirala više od 1.200 balističkih, krstarećih i supersoničnih projektila prema Ukrajini od čega je 467 raketa lansirano na stambena naselja.

Kako prenosi ambasada Ukrajine u Beogradu, Kislica je rekao da je humanitarna katastrofa u Ukrajini element ruske vojne strategije.

Ruska vojska, Rusi, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Stringer

12:40 – Ambasador Ukrajine: Putin je počeo rat i može odmah da ga zaustavi

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič rekao je danas da se Kijev zalaže za mir, ali da to ne zavisi od Ukrajinaca koji se brane na svojoj zemlji već od predsednika Rusije Vladimira Putina koji je započeo rat i može odmah da ga zaustavi.

Ambasador Aleksandrovič zahvalio je Srbiji na predlogu da Beograd bude mesto pregovora Kijeva i Moskve, ali je dodao da je glavna suština pregovora, bez obzira na to gde se održavaju.

12:34 – „Rusija ne vidi znake napretka u pregovorima sa Ukrajinom“

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas u razgovoru sa novinarima rekao da Rusija nije primetila ništa obećavajuće ili što je ličilo na iskorak u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Moskva je pozdravila činjenicu da je Kijev svoje zahteve izneo u pisanoj formi, rekao je on, ali je dodao da je pred njima dug period rada.

12:20 – UN imenovale komisiju za istragu ratnih zločina u Ukrajini

Ujedinjene nacije su danas imenovale tročlanu komisiju, čiji je zadatak sprovođenje istrage o mogućim ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava tokom sukoba u Ukrajini. Na čelu komisije će biti Norvežanin Erik Mos, javlja Rojters.

Foto:AP Photo/Nariman El-Mofty

12:05 – Rusija potvrdila napad na ukrajinska vojna skladišta

Ruska vojska je izvela raketni napad na ukrajinska vojna skladišta, rekao je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kuća u Donjecku zapaljena posle grantairanja Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko

„Operativno-taktički raketni sistem „Iskander“ je uništio dva velika skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja u selu Kamenka u Donjeckoj oblasti“, precizirao je general-major, a prenose RIA Novosti.

„U rejonu naselja Tumen u oblasti Rivne, u blizini ukrajinsko-beloruske granice, u vazdušnoj borbi oboren je Su-24 ukrajinskih vazdušnih snaga“, nastavio je Konašenkov.

11:59 – Dogovorena tri humanitarna koridora

Ukrajina i Rusija dogovorile su se oko sprovođenja tri humanitarna koridora za evakuaciju, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Vereščuk je navela da jedan je koridor planiran i za evakuaciju civila iz Marijupolja i isporuku humanitarne pomoći u Berdjansk, drugi za isporuku humanitarne pomoći i evakuaciju iz Melitopolja i treći za kolonu ljudi koja je krenula sopstvenim automobilima od Enerhodara do Zaporožja.

11:43 – Premijer Izraela obustavio posredovanje između Ukrajine i Rusije

Premijer Izraela Naftali Benet obustavio je učešće u posredovanju između Ukrajine i Rusije zbog najnovijeg talasa terorističkih napada u svojoj zemlji, javljaju izraelski mediji pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Rusija Ukrajina raketa Foto:EPA-EFE/NUNO VEIGA

Izraelske snage bezbednosti su u međuvremenu ušle u selo Jabad kraj Dženina na Zapadnoj obali, u kome je živeo 26-godišnji Palestinac koji je sinoć na motociklu iz automatske puške ubio pet ljudi u Bnei Braku kraj Tel Aviva.

11:23 – Ukrajina: Rusija je izgubila 17.300 vojnika tokom invazije

Ukrajinske oružane snage kažu da je Rusija od početka invazije do danas izgubila oko 17.300 vojnika.

Ukrajina dodaje da je više od 600 tenkova, 75 skladišta goriva, 131 helikopter i 1700 oklopnih transportera uništeno.

11:19 –  Fotografije nakon granatiranja Lisičanska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine je upravo objavilo neke fotografije na kojima se vidi stepen štete u Lisičansku. Ističu da postoji značajno uništenje na visokim stambenim zgradama.

„Verovatno ima ljudi ispod ruševina“, navodi se.

11:14 – „Pregovori su napredovali“

Pregovori između Rusije i Ukrajine su „definitivno napredovali“, rekao je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

On je rekao da su razgovori u Istanbulu prvi put da je ruska strana, umesto ultimatuma i crvenih linija, saslušala ukrajinski stav.

On je takođe rekao za BBC da Ukrajina neće dati nijedan deo svoje teritorije, kada su ga pitali o istočnim regionima.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan Foto: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

10:48 – UN: Više od četiri miliona ljudi je pobeglo iz Ukrajine

Agencije UN za izbeglice, saopštila je da je 4,02 miliona ljudi napustilo Ukrajinu od kada je počela ruska invazija 24. februara.

10:28 –  „Rusija premešta snage iz severne u istočnu Ukrajinu“

Rusija premešta snage iz severne u istočnu Ukrajinu kako bi pokušala da opkoli ukrajinske trupe, ali neke zadržava u blizini glavnog grada Kijeva, rekao je savetnik predsednika Zelenskog na nacionalnoj televiziji.

Aleksij Arestovič je takođe rekao da je Ukrajina poboljšala svoju pregovaračku poziciju od početka ruske invazije, nastojeći da obezbedi neutralni status, ali uz spoljne bezbednosne garancije.

10:10 – „Dok je Putin u Kremlju, u Evropi ne može biti mira“

Ser Ričard Širef, bivši zamenik vrhovnog komandanta NATO-a u Evropi, kaže da kao i većina ljudi „duboko sumnja u obećanje Rusije da će smanjiti napade na Kijev u Černigov“.

„Dok je Putin u Kremlju, u Evropi ne može biti mira“, rekao je on, opisujući ruskog lidera kao krvavog autokratu.

10:00 – Guverner regiona Donjecka: Rusi granatiraju skoro sve gradove

Guvener regiona Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je na nacionalnoj televiziji u Ukrajini da ruske snage granatiraju skoro sve gradove duž linije fronta, koja odvaja teritoriju koju kontroliše ukrajinska vlada od samoproglašene repuglike Donjeck.

09:45 – Ruske snage gađale postrojenja na zapadu Ukrajine

Ruske snage pogodile su industrijska postrojenja u zapadnoj Ukrajini u regionu Kmelnitskij, rekao je regionalni guverner Sergej Hamalij.

09:29 – Satelitski snimci iz Marijupolja

Satelitski snimci iz Marijupolja, lučkog grada na Azovskom moru koji je pod ruskom opsadom danima unazad, pokazuju da su skoro celi gradski blokovi zbrisani sa zemlje.

Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

09:24 – „Noć u Kijevu je prošla uz zvuke sirena“

Nikola Povoroznik, zamenik gradonačelnika Kijeva, rekao je na ukrajinskoj televiziji da se granatiranje moglo čuti izvan Kijeva tokom noći, ali da samu prestonicu nisu granatirale ruske rakete.

„Noć je prošla relativno mirno, uz zvuke sirena i pucnjave oko grada, ali u samom gradu nije bilo granatiranja“, rekao je, a prenosi Rojters.

Kijev, Ukrajina, rat
Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

09:18 – „Nema popuštanja u ruskim napadima“

Guverner černigovske oblasti na severu Ukrajine rekao je da ne vidi popuštanja u ruskim napadima uprkos obećanju Moskve da će smanjiti vojne operacije.

„Da li verujemo u to? Naravno da ne“, rekao je komentarišući izjavu Rusije da će deeskalirati napade.

09:15 – „Potrebna specijalna misija UN zbog Černobilja“

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je danas da joj oružane snage zemlje poručuju da postoji opasnost od eksplozije municije u nuklearnoj elektrani u Černobilju i da ruske snage koje okupiraju elektranu moraju da se povuku iz te oblasti.

„Zahtevamo da Savet bezbednosti UN odmah preduzme mere za demilitarizaciju černobiljske zone isključenja i uvede specijalnu misiju UN kako bi se eliminisao rizik od ponavljanja nuklearne katastrofe“, prenosi njene reči Rojters.

08:47 – Lavrov se sastao sa kineskim šefom diplomatije

Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine Sergej Lavrov i Vang Ji sastali su se danas u Kini, a fotografiju ovog susreta na Tviteru je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova.

08:36 – Bajden: Ostaje da vidimo da li će se Rusija držati obećanja

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da ostaje da se vidi da li će Rusija preduzeti bilo kakve akcije da smanji svoje vojne operacije u Ukrajini, dodajući da će Vašington i njegovi saveznici nastaviti sa snažnim sankcijama i pomoći Ukrajini.

„Videćemo da li će sprovesti ono što ponovo predlažu,“ rekao je on novinarima u Beloj kući posle sastanka sa premijerom Singapura Li Sijenom Lungom, prenosi agencija Rojters.

Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine, EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA,Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin

08:30 – Zelenski će se obratiti parlamentu Australije

Ukrajinski predsednik Zelenski obratiće se sutra australijskom parlamentu video vezom, rekao je australijski ministar Stjuart Robert.

„Ukrajina pokazuje izuzetnu hrabrost i otpornost dok trpi ničim izazvani rat Rusije“, dodao je.

Australija je Ukrajini isporučila hitnu humanitarnu pomoć u vrednosti od 65 miliona dolara.

08:23 – Broj poginulih u Nikolajevu porastao na 12, ranjene 33 osobe

Broj poginulih u raketnom napadu na sedište regionalne uprave u gradu Nikolajev na jugu Ukrajine, porastao je na 12, dok su 33 osobe povređene, saopštile su danas hitne službe.

„Ispod ruševina je izvučeno 12 tela, a 33 osobe su povređene“, navela je hitna služba na Telegramu, prenosi Gardijan.

Nikolajev, Ukrajina, rat
Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Na kanalu Telegram regionalnog guvernera Vitalija Kima prikazana je ogromna rupa u centru devetospratnice.

Kim je optužio ruske snage da su čekale dok ljudi ne stignu na posao u zgradu pre nego što su je gađali i dodao da je on imao sreću da izbegne napad, jer se uspavao.

08:10 – Sa periferije Kijeva čuli su se zvuci artiljerije

U blizini Kijeva jutros su se ponovno čule eksplozije. Dopisnica CNN-a Lis Dus rekla je da je dan počeo sirenama za opasnost od vazdušnih napada, praćeno glasnim udarima sa periferije grada koji su se osetili i u centru.

I Džeremi Boven iz BBC-a, koji je takođe u Kijevu, tvrdi da su čule eksplozije. Nije jasno da li su eksplozije ruske ili ukrajinske, rekao je.

08:01 – UN: U Marijupolju bi moglo da bude na hiljade civilnih zrtava

Šefica misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner izjavila je da bi u Marijupolju moglo da bude na hiljade civilnih žrtava. Bogner je prošle nedelje rekla da su posmatrači UN dobili informacije o masovnim grobnicama u Marijupolju, uključujući i onu u kojoj se činilo da se nalazi 200 tela.

„Što se tiče masovnih grobnica, zapravo smo sada odlučili da to nazovemo improvizovanim grobnicama“, kazala je ona.

Kancelarija UN za ljudska prava potvrdila je da je 1.179 civila ubijeno i 1.860 ranjeno širom Ukrajine. Lokalne vlasti tvrde da je broj mrtvih samo u Marijupolju skoro 5.000 ljudi, uključujući i 210 dece.

07:56 – Britanci tvrde: Ruske trupe prinuđene da se povuku u Belorusiju

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je svoj najnoviji obaveštajni izveštaj, u kojem se tvrdi da su ruske jedinice koje su pretrpele velike gubitke prinuđene da se vrate u Belorusiju i Rusiju radi reorganizacije i snabdevanja.

07:40 – Gađane stambene zgrade u Lisičansku na istoku Ukrajine

Grad Lisičansk na istoku Ukrajine jutros je granatiran teškom artiljerijom, saopštili su lokalni zvaničnici.

„Značajno su oštečene visoke zgrade. Podaci o broju poginulih i ranjenih se preciziraju“, napisao je regionalni guverner Sergej Gajdaj u poruci Telegram.

07:35 – Ukrajinci: Rusi se ne povlače, samo se pregrupišu

Ukrajinski generalštab objavio je jutros da su ruske trupe samo prebacile jedinice sa jednog područja na drugo i da su formirale nove jedinice. Kako se navodi, na okupiranim teritorijima Zaporižja i Hersona, ruske trupe „nastavljaju da čine nezakonita dela protiv lokalnog stanovništva i pljačkaju domove, pritvaraju proukrajinske aktiviste i vladine zvaničnike“.

07:28 –  Sergej Lavrov stigao u Kinu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u Kinu, u prvu zvaničnu posetu od kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara.

07:21 – Zelenski izrazio sumnju u povlačenje Rusije

„Ne vidimo razlog da verujemo rečima pojedinih predstavnika države koja nastavlja da se bori za naše uništenje. Ukrajinci nisu naivni. Tokom ovih 34 dana invazije i tokom proteklih osam godina rata u Donbasu već smo naučili da se može verovati samo konkretnom rezultatu”, rekao je Vladmir Zelenski u video obraćanju rano u sredu.

BONUS VIDEO Predgrađe Kijeva u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare