Foto: Mary Newsom/via REUTERS

Salman Rusždi je izboden oko 12 puta - uključujući u lice i vrat, saopštilo je američko okružno tužilaštvo.

Hadi Matar, optužen za napad nožem na svetski poznatog pisca Salmana Ruždija izjasnio se danas pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

Međutim, tužilac je ocenio da je u pitanju „unapred planirani“ zločin sa predumišljajem, zbog kojeg je autor „Satanskih stihova“ ostao u bolnici sa teškim povredama, prenosi AP.

Sudija nije pristala na kauciju za privremeno puštanje na slobodu nakon što joj je okružni tužilac Džejson Šmit ukazao da je Matar smišljeno preduzeo korake da namerno naudi Ruždiju jer je unapred obezbedio propusnicu za događaj na kome je proslavljeni autor govorio i stigao dan ranije u Njujork sa lažnom ličnom kartom.

„Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unapred planirani napad na gospodina Ruždija“, rekao je tužilac Šmit.

Ruždi je juče napadnut na bini tokom javne tribine u Njujorku, a osumnjičeni Hadi Matar koji ga je više puta ubo u vrat i stomakzbog čega je optužen za napad i pokušaj ubistva, preneo je ranije Rojters.

U izveštaju Bi Bi Sija se navodi da je Ruždijev agent Endru Vajli izjavio da „vesti nisu dobre“ i da je pisac posle operacije stavljen na respirator.

„Salman će verovatno izgubiti jedno oko, nervi u ruci su mu prekinuti, a jetra mu je izbodena i oštećena“, rekao je Vajli.

Advokat napadača Hadija Matara (24) se izjasnio o krivici u ime svog klijenta, a optuženi se na sudu pojavio u crno-belom kombinezonu sa belom maskom za lice i s lisicama na rukama.

***

BONUS VIDEO: Uhapšen napadač na Salmana Ruždija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)