Cetinje dan žalosti Foto:SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

U mestu Žuber u bjelopoljskoj opštini je organizovana proslava gde je puštana muzika, a na snimcima se čuje i šenlučenje.

Protojerej SPC Zoran Bubanja je kazao da je on izvršio obred osvećenja krsta ali da Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje nije bila organizator skupa, već da su meštani pozvali sveštenstvo da osvešta krst, a da je po završetku grupa mladića pustila muziku.

Bubanja je naveo da najdublje žale zbog takvog postupka „u vreme dana žalosti u Crnoj Gori, povodom strašne tragedije na Cetinju, kakvu ne pamti novija istorija.“

„Koliko je to zapravo pogodilo sve nas govori i to da smo tokom liturgije u Pavinom Polju pominjali nevino nastradale i molili se za njihove duše“, kazao je Bubanja.

Sekretar episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, sveštenik Mijajlo Backović je kazao da je SPC u Crnoj Gori odložila sve „narodne sabore“, uključujući i dolazak patrihjarha Porfirija, jer saosećaju sa porodicama postradalih i žrtavama.

„Episkop Metodije nije prisustvovao ovom događaju niti skupu koji je prikazan“, kazao je Backović, dodajući da su danas sve službe SPC u Crnoj Gori molitveno bile uz postradale na Cetinju.

Ranije je na društvenim mrežama najavljeno da će episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služiti svetu liturgiju u Hramu Uspenja presvete Bogorodice u Pavinom polju, a da će se nakon toga obaviti osveštanje časnog krsta uz „narodno veselje uz trpezu ljubavi“.

Najava je objavljena 10. avgusta.

Vlada je zbog tragedije na Cetinju donela Odluku da, povodom stradanja građana i građanki Prestonice Cetinje i Crne Gore koji su tragično izgubili živote, proglasi trodnevnu žalost.

Na Cetinju je pre dva dana ubijeno deset, a teško ranjeno šest ljudi. Među ubijenima je i dvoje dece.

U skladu sa Odlukom Vlade dani žalosti su subota, nedelja i ponedjeljak, odnosno 13. (od ponoći) 14. i 15. avgust (do 24 sata) 2022. godine.

U toj Odluci se navodi da na dan žalosti na javnim mestima se neće održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera.

„Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova. U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obeležavanju dana žalosti. Povodom nezabeleženog tragičnog događaja, koji je za posledicu imao gubitak života crnogorskih građana i građanki, Vlada je donela Odluku o proglašenju trodnevne žalosti na teritoriji cele države Crne Gore“, navedeno je u Obrazloženju Odluke, pišu Vijesti.

***

BONUS VIDEO: Komemoracija za žrtve masakra na Cetinju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare