Cetinje i Nenad Neno Kaluđerović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Screenshot/Facebook

Vuk Borilović, masovni ubica sa Cetinja, pogođen je sa najmanje pet metaka, pokazala je obdukcija. Iako su prvobitno mediji preneli da je hitac koji je bio koban po Borilovića ispalio meštanin N.K., poslednje informacije ukazuju da to možda nije bio slučaj. Istraga tek treba da utvrdi koji i čiji metak je presudio Boriloviću, dok se potraga za N.K. nastavlja. Ko je N.K. i kako se našao na mestu zločina?

Prema navodima pojedinih medija iz Crne Gore, koje zvaničnici u Crnoj Gori još nisu potvrdili, N.K. je Nenad Neno Kaluđerović, u crnogorskoj javnosti poznato ime.

Jedini ga slave kao heroja

Prema prvobitnim informacijama koje su preneli mediji širom regiona, Kaluđerović je prišao ubici s leđa, pucao u njega i zaustavio dalje krvoproliće.

U tom trenutku, Borilović je već ubio troje članova porodice Martinović, majku Natašu i dvoje njenih maloletnih sinova, sedam komšija na ulici, dok su još dve njegove žrtve preminule su kasnije u bolnici. U trenutku kada mu je Kaluđerović prišao, Borilović je pucao na policiju, koja je uzvratila pucnjima, ali i na radnike Hitne pomoći kojima nije dozvoljavao da priđu povređenima.

Ubrzo nakon što se ova verzija pojavila u javnosti, na društevnim mrežama počela je da se deli Kaluđerovićeva fotografija uz pozive da dobije ulicu sa svojim imenom. Slavljen je kao junak koji je spasio brojne živote.

„Čovek koji je očistio cetinjiske ulice od demona! Heroj, junak! Spasio si nekoliko života danas! Ta ulica da dobije ime po tebi! Zatvor nije za tebe jer se ti nisi ogrešio o zakon, ti si branio, sačuvao veliki broj svojih komšija, kumova, prijatelja, živ bio 100 godina. Neno, uz tebe je cela Crna Gora u ovim teškim trenucima“, glasi objava uz jednu od njegovih fotografija.

Kasnije je, međutim, šef Odeljenja bezbednosti Cetinje Dalibor Šaban rekao da istraga tek treba da utvrdi da li je Kaluđerović bio taj koji je ubio Borilovića ili je on možda stradao od policijskih metaka.

Kontroverzni detalji iz Kaluđerovićeve biografije

Paraleno sa pozivima da se Kaluđeroviću dodeli ulica sa njegovim imenom, u javnost su izašli i kontroverzni detalji iz njegove biografije.

Naime, Neno Kaluđerović osumnjičen je 2006. godine za ubistvo Željka Jovanovića, ali je kasnije oslobođen optužbi.

Jovanović je ubijen 13. avgusta 2006. godine u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta. Ubrzo je za Kaluđerovićem raspisana poternica. Naredne dve godine bio je u bekstvu, a mediji su pisali da je jedan period proveo u Rusiji.

Pravosudnim organima Crne Gore sam se prijavio u novembru 2008. godine, na suđenju je izjavio da se ne oseća krivim i da nije ubio Jovanovića. Kao obrazloženje za bekstvo naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, za šta je oslobođen, ali da nije želeo da “ponovo bude zatvaran bez razloga”.

Prema pisanju „Monitora“, u oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku telesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova.

Posle sedam meseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora, a u oktobru 2012. godine konačno je oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića.

Takođe, u oktobru 2021. godine priveden je u policiju zbog sumnje da je bio jedan od organizatora protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra iste godine. Navodno, bio je optužen za terorizam, ali to nikada nije zvanično potvrđeno. Ni Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ni Uprava policije (UP) nisu zvanično saopštili zbog čega je privođen.

Kako se Kaluđerović našao na mestu zločina?

Prema navodima crnogorskog portala Standard, Kaluđerović je venčani kum Mitra Mitrovića (37) kog je Borilović ubio nakon što je ubio svoje podstanare Natašu Pajović Martinović i njena dva sina.

Mitrović je u kuću Borilovića, gde je porodica Matrinović živela pod krijom, došao na molbu svog kuma Miloša Martinovića, nakon što on nije uspeo da stupi u kontakt sa svojom suprugom.

Kako navodi Standard, Mitrović je “goloruk otišao na mesto zločina”, ali nije ni imao šansu da priđe kući, jer je vrlo brzo i sam postao žrtva. Iako su stari znanci i porodični prijatelji, Borilović nije imao milosti i čim se Mitrović približio dvorištu kuće, pucao je na njega, pogodio ga i na mestu ostavio mrtvog, navodi se. Tada je Kaluđerović prišao i presudio ubici.

***

BONUS VIDEO – Građani Cetinja o masakru u njihovom gradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (3)