Britanska kraljevska porodica Foto: EPA-EFE/STR

Princ Čarls je ponovo glavni akter skandala koji trese britansku javnost, jer je po treći put otkriveno da je primio ogromnu svotu novca kao donaciju za svoju humanitarnu organizaciju od "sumnjivih" ljudi - ovog puta polubraće Osame bin Ladena. Čini se da ovaj slučaj potvrđuje tezu da su članovi kraljevske porodice skloni finansijskim prevarama, za koje je bila optuživana čak i kraljica Elizabeta.

Naime, naslednik britanskog trona prihvatio je isplatu od Bakra bin Ladena, glave saudijske porodice i njegovog brata Šafika. Oni su se navodno sastali u prinčevoj rezidenciji Klarens kući u Londonu 30. oktobra 2013. godine.

Prinčeva organizacija koja nosi naziv „Dobrotvorni fond princa od Velsa“, naglašava da su odluku o primanju donacije doneli isključivo poverenici i da Čarls o njoj nije bio ni obavešten.

Princ Čarls Foto: EPA-EFE/Brian Lawless

Izvor blizak dobrotvornoj organizaciji rekao je nakon detaljnog ispitivanja da su poverenici zaključili da postupci jednog člana porodice Bin Laden ne bi trebalo da okaljaju celu porodicu. Jer, kako se navodi, Bakr i Šafik bin Laden su Osamina braća po ocu i nema naznaka da su oni sponzorisali terorističke akte, ili pak učestvovali u njima.

Treća afera u nizu

Ali, ovo nije prva afera koja ima isti šablon i tri glavna aktera – princa Čarlsa, sumnjivog milijardera sa istoka i kofer pun novca.

Prethodno je, pre oko mesec dana, isplivalo u javnost da je princ od Velsa od bivšeg katarskog premijera Šeika Hamada bin Jasima prihvatio kofer sa milion evra. I ovog puta, kabinet princa Čarlsa – Klarens rezidencija, saopštila je da su donacije šeika odmah prosleđene jednoj od njegovih dobrotvornih organizacija i da su ispoštovani svi ispravni procesi. Ne sugeriše se da su isplate bile nezakonite.

Princ Čarls i šeik Hamad Bin Jasim al Tani Foto:John Stillwell / PA Images / Profimedia

Takođe, sin kraljice Eliabete je optuživan i da je preko neke od svojih dobrotvornih organizacija ponudio pomoć saudijskom donatoru Mahfuzu Mareiju Mubaraku bin Mahfuzu za dobijanje britanskog državljanstva. Uslov za to su navodno bile donacije njegovoj humanitarnoj organizaciji.

Za ovaj „podvig“ je direktno optužen prinčev glavni pomoćnik Majkl Foset (58), koji je bin Mahfuzu pored državljanstva navodno nudio i zvanje viteza.

Istraga o vezama kraljevske porodice i kontroverznog milijardera počela je nakon što je pismo koje je procurelo u javnost pokazalo da je Majkl Foset nudio da pomogne bin Mahfuzu da dobije vitešku titulu i državljanstvo nakon što je donirao 1,5 miliona funti.

Pročitajte još:

Princ Čarls i u ovom slučaju tvrdi da nije imao saznanja o navodnoj umešanosti njegovog pomoćnika sa bin Mahfuzom, ali britanski mediji tvrde da on zapravo dobro poznaje milijardera i da se sa njim više puta sastajao u Londonu, Škotskoj i u britanskoj ambasadi u Saudijskoj Arabiji.

Inače, sa ovim milijarderom se sastajao i Čarlsov sin – princ Hari, i to u pabu u Čelsiju u zapadnom Londonu, a saudijski dobrotvor prethodno je donirao 50.000 funti i Harijevoj dobrotvornoj organizaciji.

Međutim, nakon izbijanja afere, vojvoda od Saseksa je tvrdio da je prekinuo sve veze sa bin Mahfuzom 2015. godine jer je bio „duboko zabrinut zbog njegovih namera“.

Kraljica u „Pandorinim papirima“

Imuna na afere nije ni kraljica Elizabeta, koja se nalazi na tronu već 70 godina. Njeno ime se spominje u jednoj od najvećih afera koja je potresla čitav svet – „Pandorinim papirima“.

Elizabeta se na spisku svetskih moćnika upetljanih u prljave poslove našla zbog firme „Kraun Estejt“, čiji je formalni vlasnik.

Foto:Profimedia

Naime, kraljica je „Kraun Estejt“ kupila preko ofšora 2018. godine od porodice kontroverznog predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva,.

„Kraun Estejt“ pripada britanskoj kraljici, ali ona ne upravlja njom. Sa druge strane, ova kompanija upravlja svom imovinom, zemljištem i morskim dnom u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj koje pripada kraljevskoj porodici.

Kompanija je vredela 91 milion dolara. Reč je o kancelarijama i nekretninama na osam spratova u ekskluzivnom londonskom okrugu Maifair koje je „Kraun Estejt“ kupio od kompanije „Hiniz Trade & Investment“ čije je sedište u poznatom poreskom raju na Devičanskim ostrvima.

„Hiniz“ je zgradu pomenute kancelarije i nekretnine kupio 2009. godine po nekoliko desetina evra miliona nižoj ceni.

Foto: AP Photo/Frank Augstein, Pool

Istraga „Pandorini papiri“ pokazala je da je vlasništvo nad kompanijom „Hiniz Trade & Investment“ bilo u rukama Arze Alijeve, jedne od ćerki azerbejdžanskog predsednika, ali je 2015. godine prebačeno na njenog dedu Arifa Pašajeva.

Alijev inače ima troje dece – Lejlu, Arzu i Hajdara – a oni su navedeni kao akcionari u 44 kompanije koje su registrovane na Britanskim devičanskim ostrvima, i to u periodu od 2006. do 2018. godine.

Inače, predsednik Azerbejdžana se nalazi na lošem glasu zbog autoritativnog upravljanja državom, korupcije, nameštanja izbora, kršenje ljudskih prava i davanje mita.

Sakrivali podatke o imovini vrednoj 219 miliona evra

Ipak, afera koja je izazvala najveći gnev britanske javnosti jeste ona u kojoj je otkriveno da su generacije članova kraljevske porodice sakrile podatke o imovini vrednoj više od 219 miliona evra.

Foto: Photo by Amanda Rose / Avalon / Profimedia

Porodica je uspela da čuva u tajnosti sadržaj testamenata tako što je obezbedila posebno izdvajanje iz zakona koji inače zahteva da se britanski testamenti javno objave.

Pečaćenje testamenata omogućilo je porodici Vindzor da javnost ne zna kako su dragulje, gotovinu i nekretnine godinama krili, a ona je potom podeljena rođacima, prijateljima i osoblju.

Međutim, Gardijan je uspeo da izračuna ukupno bogatstvo koje su imali neki članovi porodice, pošto je vrednost njihovog imanja objavljena u javnim registrima i deklasifikovanim vladinim dosijeima.

Ovo pokazuje da je porodica Vindzor, čije bogatstvo nije u potpunosti poznato, čuvala tajne testamenata koji sadrže imovinu u ukupnom iznosu od 219,5 miliona evra (oko 187 miliona funti).

BONUS VIDEO Marija Ratković: Kraljevska porodica uliva stabilnost u nesigurnim vremenima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram