Foto: Printscreen/Twitter/Anton Gerashchenko

Velika oluja Betina koja je u nedelju pogodila poluostrvo Krim na jugu Ukrajine navodno je, tako barem tvrde ukrajinski zvaničnici, uništila ruske morske odbrambene linije, piše Njuzvik.

Grčki meteorolozi prognozirali su da će oluja Betina dovesti do talasa visokih između osam i deset metara te da bi mogla izazvati i poplave.

„Krim je pogodila velika oluja“, napisala je beloruska agencija Nexta na društvenoj mreži X i objavila nekoliko snimaka.

„Uraganski vetrovi koji su duvali brzinom od 40 kilometara na sat iz tla su čupali stabla i kidali krovove na zgradama. Poplavljene su brojne četvrti u gradu Jevpatoriji na zapadu Krima, a javni prevoz u Sevastopolju ne vozi. Oluja je stigla i do Rusije. Jaki vetrovi duvaju u gradu Anapi na severnoj obali Crnog mora i Krasnodaru na jugu zemlje“, utvrdila je Nexta.

Savetnik ukrajinskog ministra unutarašnjih poslova Anton Geraščenko napisao je na društvenoj mreži X da su u oluji nastradale odbrambene strukture koje su Rusi izgradili na obalama Krima.

„Oluja je oprala rovove koje je ruska vojska iskopala na okupiranom Krimu. Prema informacijama u krimskim medijima, voda je u Jevpatoriji uništila odbrambenu liniju na obali, zgrade u kojima su boravili inženjeri te borbene pozicije“, dodao je Geraščenko.

Nezavisni vojni analitičar H. I. Saton takođe je na X-u objavio da je oluja poharala Krim te stanje pre oluje uporedio sa stanjem nakon nje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare