Foto:Shutterstock/REUTERS/Stringer/Tanjug/AP Photo/Not supplied / WillWest News / Profimedia

Tokom proteklih nedelja, ukrajinska meta broj jedan postali su svi putevi koji vode ka poluostrvu Krim, koje je pod kontrolom Rusije od 2014. godine. Prioritet dronova je uništiti sve mostove i tako ostaviti rusku vojsku "goloruku", i nemoćnu da se brani od napada. To im, po svemu sudeći polazi za rukom, a kako su sada napadi sve intenzivniji, mnogi smatraju da je ovo kec u rukavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji će obezbediti "srećan kraj" pompezno najavljivane kontraofanzive, koju su mnogi već proglasili neuspešnom.

Nedavno se dogodio veliki napad, kada je prema tvrdnjama ukrajinske strane uništen ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Na snimku koji je objavila Ukrajinska Direkcija vojne obaveštajne službe (HUR) prikazana je velika eksplozija u istoj oblasti za koju tvrdi da pokazuje uništenje ruskog S-400.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN/YAHYA ARHAB/Profimedia

Veličina eksplozije jasno ukazuje da su sama instalacija, rakete postavljene na njoj i osoblje koje je u njoj bilo uništeno, prenose ukrajinski mediji.

Potom je britanski Skaj Njuz potvrdio da su fotografije eksplozije sa mesta nesreće autentične i da potiču iz sela Olenivka na rtu Tarkankut na Krimu.

„U napadu je „uništen ruski protivvazdušni raketni sistem dugog i srednjeg dometa S-400 ‘Trijumf'“, saopštila je obaveštajna služba.

Dodali su da je napad zadao „bolan udarac sistemu protivvazdušne obrane okupatora, što će imati ozbiljan uticaj na dalja događanja na okupiranom Krimu.

Ukrajinci su objavili i snimak udara.

Zašto baš Krim?

Pored ovog, tokom proteklih nedelja dogodila se i serija drugih napada koji su za cilj imali uništavanje mostova koji vode do Krima.

Podsetimo, najrazorniji napad, od početka rata dogodio se 8. oktobra prošle godine kada je teško oštećen Krimski most, poznatiji kao „Putinov ponos“. Tada je eksplodirala cisterna sa gorivom i uništila veliki deo puta.

Iako je on nakon nekog vremena obnovljen, ukrajinska vojska ne prestaje da ga napada, a i sam Zelenski je više puta naglašavao da upravo Krim, i jeste cilj Kijeva.

Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko, INTS KALNINS; profimedia.rs

Odgovor na pitanje zašto je krajnji cilj Ukrajine Krim, je veoma jednostavan. Naime, imperativ je da povrati kontrola nad nelegalno anektiranim Krimom, što bi se moglo postići ako se Kerčki most, koji povezuje poluostrvo sa samom Rusijom, ponovo raznese – možda uz pomoć krstarećih raketa dugog dometa Storm Šedou koje takođe mogu da udare na ključno logističko čvorište Džankoi. Tome bi svakako potpomoglo da se unište i svi okolni putevi i mostovi, koji predstavljaju linije snabdevanja sa Rusijom.

Da je ovo poluostrvo ključ svega, kao što smo već naveli, potvrdio je i Zelenski koji je obećao da će ponovo zauzeti svu ukrajinsku teritoriju koju Rusija sada kontroliše, uključujući Krim.

Pročitajte još:

Naime, on je naglasio da će Krim, kao i ostatak Ukrajine, biti slobodan, „oslobođen svakog ruskog zla, počevši od ruskih projektila pa do svakog ruskog okupatora“.

„Rusija će izgubiti ovaj rat i nijedna raketa je neće spasiti“, zaključio je predsednik Ukrajine.

Kako navode stručnjaci, sve ovo i te kako ukazuje na to da je Kijev počeo da „ispipava teren“ i priprema veliki udarac na Krim.

BONUS VIDEO Napad na Černigov