Ruski turisti koji su odseli na Krimu slučajno su otkrili položaje ruskih protivvazdušnih sistema jer su se slikali uz njih i fotografije objavili na društvenim mrežama.

Prema izveštaju nezavisnog istraživača Benjamina Piteta, fotografije koje odaju ruske vojne položaje objavljene su na društvenoj mreži VKontakte, ruskoj verziji Fejsbuka, a pokazuju sisteme S-400 na plaži na Krimu u  julu. Prema geografskim koordinatama, do kojih je lako doći pomoću tih fotografija, istraživač je zaključio da su snimljene nedaleko sela Molohnoje.

Obrambeni sistem stigao je nedaleko zapadnog krimskog grada Jevpatorije oko 20. jula, prenosi Jutarnji list. 

U drugom slučaju, jedna Ruskinja je na Instagramu namerno otkrila lokacije ruskih protivazdušnih sistema na Krimu. Ruskinja je ostavila geo-tag nedaleko od Jeptatorije i napisala „Pod zaštitom“. Njen nalog je uklonjen.

Novinari Njuzvika koji donose ovu priču nisu mogli da potvrde autentičnost fotografija te su zamolili rusko Ministarstvo spoljnih poslova za komentar.

Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, meka je za turiste iz Rusije. Ujedno je poluostrvo i jedan od ključnih kamena spoticanja između Rusije i Ukrajine. Nedavno je na tom području zabeleženo najmanje dvanaest eksplozija, a veruje se da se radi o ukrajinskom protivnapadu.

Ranije, ukrajinska vlada ruskim turistima je podrugljivo poručila da odu kući ako ne žele „neočekivano vruće leto“. S fotografijama turista koji oktirvaju ruske položaje narugala se i ukrajinska vojska.

„Možda smo pregrubi s ruskim turistima… Ponekad mogu biti vrlo korisni. Kao ovaj čovek koji se slikao kod ruskih protivvazdušnih sistema kraj Jevpatorije, na okupiranom Krimu. Hvala i nastavi s dobrim poslom“, objavili su.

BONUS VIDEO Eksplozije na Krimu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News