Tokom poslednjih dana, snažni ukrajinski napadi na Krim, poluostrvo koje se od 2104. godine nalazi pod kontrolom Rusije, postali su sve učestaliji. Iako napadi na ovu tačku - koja se smatra i krajnim ciljem ukrajinske kontraofanzive, nisu novost, po prvi put su ozbiljno oštetili rusku crnomorsku flotu i njenu ključnu tačku - brodogradilište u Sevastopolju. Zbog ove velike pobede, preokret ratnih dešavanja, koji do pre nekoliko dana bio nepojmljiv, ponovo je postao moguć.

Naime, poslednji u nizu napada dogodio se u četvrtak ujutru. Sve je počelo napadom tri besposadna plovila na brodove koji patroliraju ispred Sevastopolja.

Eksplozija u Sevastopolju Foto: Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev telegram channel via AP

Kada je reč o rezultatu tog prvog udara, informacije su oprečne. Ruska strana tvrdi da je uništila sva tri ukrajinska broda, dok Kijev ne odstupa od toga da je jedno plovilo pogodilo patrolni čamac KS-701 Tunec i uništilo ga.

Takođe, ukrajinske snage tvrde i da su uništile ruski sistem protivvazdušne odbrane u blizini grada Jevpatorije i to napadom dronova. Kako navodi Kijev, lansirano je najmanje 11 jurišnih bespilotnih letelica i tom prilikom je razoren veliki deo tog područja.

Prethodni napad još razorniji

Samo dan ranije, Ukrajina je izvršila još jači napad na Krim, u kom su povređene najmanje 24 osobe. Meta je bila ruska ključna tačka na poluostrvu – brodogradilište u Sevastopolju. U istom napadu oštećena su i dva broda moćne ruske crnomorske flote.

Krstareće rakete pogodile su podmornicu Rostov na Donu i veliki amfibijski jurišni brod Minsk. Satelitski snimci, kao i snimci napada i ogromnog požara koji je usledio, pokazuju da su oba plovila trajno onesposobljena. Od siline eksplozije, brod Minsk je skliznuo sa blokova. Na oba plovila vidljivi su tragovi ogromnih požara.

Pored toga, ovaj napad predstavlja ukrajinsku pobedu iz još jednog razloga – Rusija je priznala da je poražena i da je probijena odbrana njenog najvažnijeg uporišta na Krimu.

Naime, Mihail Razvožajev, proruski guverner Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu i velike crnomorske luke, naveo je u objavi Telegramu da su najmanje 24 osobe povređene.

Razvožajev je objavio i fotografiju na kojoj se vidi kako gori lučka infrastruktura najvažnijeg brodogradilišta na poluostrva. Ruski novinski kanali na Telegramu takođe su prikazali video-snimke i fotografije buktinje na moru.

Trebalo bi napomenuti da, strateško brodogradilište na poluostrvu koje je Rusija pripojila 2014. godine, gradi i popravlja brodove i podmornice za rusku Crnomosku flotu, koja je izvela brojne napade dronovima i krstarećim raketama na Ukrajinu.

Takođe, ono što ovaj napad razlikuje od prethodnih jeste to što je Ukrajina odstupila od svoje prakse poricanja učešća u napadima na rusku teritoriju. Naime, Kijev skoro nikada ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji ili na ukrajinske teritorije koje kontroliše Rusija.

Rakete koje su korišćene – poruka za Kremlj

Posebnu poruke predstavljaju i rakete koje su korišćene u ovom napadu. Ovo je prvi put da su krstareće rakete koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije i Francuske korišćene za napad na Sevastopolj.

Pročitajte još:

I to je zapravo najava za ono što bi tek moglo da usledi.

Naime, šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da se uskoro očekuju pozitivne odluke o isporuci nemačkih krstarećih raketa Taurus, kao i američkih balističkih raketa ATACMS, koje imaju izuzetne reference.

ATACMS je balistička raketa dometa do 300 kilometara, a Ukrajinci su je želeli od kada su dobili prve višecevne bacače HIMARS. Stoga ne čudi što portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov najavljuje nove napade do potpune demilitarizacije Krima.

BONUS VIDEO Napad na Černigov