Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Predlog zakona, koji je objavljen na stranici ukrajinskog parlamenta kasno sinoć, predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju u vojsku s 27 na 25 godina.

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani mogli da podlegnu upisu u vojnu registraciju za regrutaciju, a navedeno je da će se to odnositi na one „koji su napunili 25 godina“, piše Index.hr.

U beležnici s objašnjenjem, koju je potpisao ministar odbrane Rustem Umerov, sažete su ključne odredbe nacrta zakona, a među njima je „promena starosne dobi za regrutaciju s 27 na 25 godina“.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/Remko de Waal

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je na konferenciji za medije 19. decembra da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to „vrlo osetljivo“ pitanje, o kojem će vojska i vlada razgovarati pre nego što odluče da li će uputiti predlog parlamentu.

Zelenski, koji tek treba javno da podrži predlog, rekao je tada da želi da čuje više argumenata za mobilizaciju dodatnih vojnika.

„Ovo je vrlo ozbiljan broj“, kazao je Zelenski.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Nije poznato koliko vojnika Ukrajina ima na raspolaganju, ali ranije se govorilo o oko milion ljudi pod oružjem.

Američki zvaničnici procenjuju da je stotine hiljada vojnika ranjeno ili ubijeno od početka ruske invazije.

Šef stranke Zelenskog u parlamentu David Arahamija kazao je da vlada radi na predlogu zakona na zahtev vojske i da bi on trebao da bude predstavljen parlamentu u ponedeljak.

Pročitajte još...

„Vojsci je potrebno rešenje za svoje probleme“, objavio je Arahamija na Telegramu u ponedeljak.

„Društvo želi da čuje odgovore na sva osetljiva pitanja“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar