Foto: Facebook/Mwebantu

Osmoro državljana Hrvatske, odnosno četiri bračna para, koji su početkom decembra prošle godine uhapšeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu decom iz Konga danas su saslušani pred tamošnjim sudom. Izjasnili su se da nisu krivi, a ročište je odloženo za četvrtak.

Uhapšeni su D.M. (44) i njegova supruga N.M (45), gitarista Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A.I.M., zaposlenima Ustavnog suda, veterinar L.P. sa suprugom i aktivista za ljudska prava N.K. i njegova supruga.

Hrvatska vlada je preduzela određene korake koji imaju za cilj da pruže pravnu pomoć uhapšenima. Do sada ih je više puta posetio službenik hrvatske ambasade koji je pokušao da obiđe i decu koju su preuzele službe socijalne zaštite.

Za sada nema naznaka toga kako bi ročište u četvrtak moglo da se završi.

Šef hrvatske diplomatije Goran Grlić Ramadan, izjavio je da bi zambijske vlasti trebalo bolje da postupaju sa hrvatskim državljanima.

Gordan Grlić Radman Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONIMIR KUHTIĆ

„Želimo da se zambijske vlasti prema njima u pritvoru ophode ljudski da im obezbede hranu i lekove i sve što je potrebno, sve uslove koje priznaje konvencija. To je naša briga, ali ne možemo ulaziti u meritum“, rekao je Grlić Radman i ponovo naglasio da ministarstvo nije učestvovalo ni u jednom postupku usvajanja dece.

U zatvoru od 7. decembra

Podsetimo, zambijska policija je 7. decembra uhapsila četiri para iz Hrvatske. Pisvel Mvemba, policijski zapovednik pokrajine, rekao je da su Hrvati uhapšeni na aerodromu u Ndoli s četvoro dece iz Konga jer su kongoanska dokumenta o usvajanju koje su osumnjičeni predočili delovali falsifikovano, objavio je zambijski portal Lusaka Times.

Foto: John Fredricks / Polaris / Profimedia

Presreli su ih zajedno s decom. Jedno je staro godinu i tri meseca, a ostalo troje imaju po tri godine. Hrvati su pritvoreni odvojeno u nekoliko policijskih stanica, dok su deca predata ustanovama za socijalnu zaštitu.

Pročitajte još:

U tamošnjoj policiji su potvrdili da deca imaju hrvatske putne isprave koje su im izdate po propisanoj proceduri na osnovu sudskih odluka. Jedno rešenje o usvajanju u ovom slučaju doneo je sud u Varaždinu, a tri rešenja sud u Zlataru, gde sudovi nisu odlučivali o usvajanju, već o priznavanju odluke stranog suda na osnovu Zakona o privatnom Međunarodnom pravu.

Oni su u petak, 6. januara, prvi put saslušani pred sudijom nižeg suda, da bi im ročište u tom predmetu bilo odloženo za danas, kada je-nakon saslušanja okrivljenih ponovo odloženo.

BONUS VIDEO Deca iz Bosne šalju paketiće deci iz Ukrajine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar