Foto:EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Broj potvrđenih slučajeva ebole u Ugandi porastao je na 109, a epidemija je odnela 30 života, izjavila je ministarka zdravlja te zemlje Džejn Rut Aseng, dodajući da vlada uspostavlja dodatni centar za lečenje, prenosi Rojters.

Petnaest potvrđenih slučajeva bilo je među zdravstvenim radnicima, od kojih je šestoro umrlo, rekla je ministarka Ugande. Asengova je rekla da je u funkciji pet centara za lečenje i da je šesti u toku.

„Ministarstvo zdravlja uz podršku partnera postavlja dodatni objekat za lečenje na sportskom terenu Mulago“, rekla je ministarka i dodala da će novi centar povećati broj kreveta koji su na raspolaganju za lečenje obolelih od ebole na 351.

Virus koji kruži u Ugandi je sudanski soj ebole, za koji ne postoji dokazana vakcina, za razliku od uobičajenijeg soja u Zairu koji je viđen tokom nedavnih epidemija u susednoj Demokratskoj Republici Kongo.

Aseng je rekla da će njeno ministarstvo procenjivati efikasnost tri kandidatske vakcine protiv ebole ‘sudan’ u narednim nedeljama, jednu koju je razvio Oksfordski univerzitet, dok su druge dve razvijane u SAD.

„Glavni cilj je da se proceni njihova efikasnost u zaštiti primarnih kontakata pacijenata sa ebolom u roku od 29 dana od kontakta“, rekla je Asengova.

***

BONUS VIDEO: Najsmrtonosniji virusi 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar