Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Istaknuti član nacionalističke partije Braća Italije Injacio La Rusa izabran je danas za predsednika Senata, italijanskog gornjeg doma parlamenta, na prvoj sednici novog italijanskog parlamenta.

On je dobio najviše glasova za tu visoku funkciju u italijanskom parlamentu, uprkos pobuni unutar desničarske koalicije koja je pobedila na opštim izborima prošlog meseca, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Navodi se da je La Rusa osvojio neophodnu većinu na izborima u Senatu, iako su mnogi članovi konzervativne partije Silvija Berluskonija Forca Italia bojkotovali glasanje nezadovoljni ministarskim mestima koja su im ponuđena u budućoj vladi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Kao predsednik gornjeg doma parlamenta u Rimu, ovaj 75-godišnjak preuzima drugu najvišu funkciju u Republici posle predsedničke funkcije. Dobio je 116 senatorskih glasova od potrebna 104, prenosi Hina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

La Rusa je davao kontroverzne izjave o italijanskoj istoriji i fašizmu. U predizbornoj kampanji tvrdio je da su svi Italijani „naslednici il Dučea“ – što je Musolinijev nadimak i znači „vođa“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

U  intervjuu pre četiri godine, La Rusa je ponosno pokazao svoju dnevnu sobu sa religioznim predmetima i bistom Musolinija.

PROČITAJTE JOŠ:

Na izborima održanim 25. septembra partija Braća Italije Ðorđe Meloni osvojila je oko 26 odsto glasova, a njeni koalicioni partneri – Liga Matea Salvinija i Forca Italija bivšeg premijera Berluskonija – dobili su oko 17 i devet odsto, što je toj koaliciji više nego dovoljno za formiranje nove vlade.

BONUS VIDEO: Đorđa Meloni: Liderka krajnje desničarske partije Braća Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar