Đorđa Meloni Foto:Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Ruski Gasprom obustavio je isporuke gasa Italiji, samo par dana nakon što je nova premijerka Đorđa Meloni stala na stranu Ukrajine, osudivši napad Vladimira Putina na tu zemlju.

Iako u biografiji Meloni piše da je ranije podržavala politiku Vladimira Putina, u jednom od prvih izlaganja osudila ga je zbog napada na Ukrajinu i aneksiranja četiri teritorije.

„Vladimir Putin ugrožava bezbednost čitavog evropskog kontinenta, a prisvajanje četiri ukrajinske teritorije nema nikakvu pravnu niti političku vrednost“, rekla je ona.

Pročitajte još:

Zvanična Moskva nije komentarisala njenu izjavu, ali je italijanski energetski gigant „Eni“ ubrzo objavio da je obustavljena isporuka ruskog gasa. Gasprom je naveo da je u pitanju problem sa transportom u predelu Austrije, i da sigurno neće biti rešen najmanje do ponedeljka. Najveći deo ruskog gasa ka Italiji prolazi kroz Ukrajinu i TAG, trans-austrijski gasovod, do Tarvizija na severu Italije u blizini granice sa Austrijom.

Nedavno su na gasovodu Severni tok 1 i 2 primećena oštećenja zbog kojih su nastali gubici vredni milijarde dolara, a još uvek je u toku istraga o tome da li je u pitanju sabotaža.

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu: Oni sad štampaju novac, ali tim novcem se ne mogu ni nahraniti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar