Foto:Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Crna Gora je danas prijavila novi rekordan broj novozaraženih koronavirusom, u vreme kada se on povećava iz dana u dan.

U prethodna 24 sata registrovano je 1.747 novih infekcija, što je 33 odsto od testiranih uzoraka.

Umrlo je šest osoba, od kojih je najmlađa imala 44 godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog konstantnog rasta broja zaraženih, od danas je na snazi deo oštrijih mera koje je Vlada juče usvojila radi suzbijanja širenja koronavirusa. Mere će važiti do 12. januara.

Takođe, od 2. januara za ulazak u Crnu Goru više neće biti dovoljan samo negativan test, već je neophodno posedovanje jednog od dva dokaza, da je osoba potpuno vakcinisana i da od druge doze nije prošlo više od šest meseci, ili da je preležala kovid-19.

U oba slučaja, osoba mora da poseduje i negativan PCR test, ne stariji od 72 časa, ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez navedenih dokaza, ali će im biti određena samoizolacija u trajanju od deset dana, koju je moguće prekinuti najranije tri dana posle negativnog PCR testa.

Kad je reč o merama koje važe od danas do 12. januara, radno vreme restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata ograničeno je u novogodišnjoj noći do 1.00, a za ulaz je neophodna kovid potvrda.

Izvođenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno je tog dana jedino od 20.00 do jedan sat posle ponoći.

U ostalim danima do 12. januara, radno vreme svih ugostiteljskih objekata ograničeno je do 22.00, ali je tokom celog dana zabranjeno izvođenje i emitovanje muzike, i uživo i sa zvučnika. Ulazak je takođe moguć isključivo uz kovid potvrdu.

Zabranjeno je organizovanje svadbi, rođendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava.

Zabranjeno je i okupljanje stanovništva na zatvorenim javnim mestima, odnosno javne priredbe, politički, stručni, naučni i drugi skupovi, osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mera i uz kovid potvrdu.

Vlasti Crne Gore preporučile četvrtu dozu vakcine za ugrožene osobe

Vlasti Crne Gore usvojile su danas nove preporuke o vakcinaciji protiv koronavirusa, a jedna od njih je da ugrožene osobe prime i četvrtu dozu vakcine.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da su nove i objedinjene preporuke donete na osnovu zaključaka sa sednice Stručnog savetodavnog tela za imunizacije (NITAG).

Za osobe koje spadaju u posebno ranjive ili osetljive, preporuka je da prime i četvrtu dozu vakcine, tri do šest meseci posle treće.

Naknadno će biti definisano da li će primiti neku od postojećih ili vakcinu napravljenu na osnovu novih sojeva koronavirusa.

Najavljeno je da će vakcinacija dece od pet do 11 godina početi kada posebna formulacija Komirnati/Fajzer (Comirnaty/Pfizer) vakcine bude dostupna u Crnoj Gori.

Starijima od 50 godina snažno se preporučuju mRNA vakcine, kakve prave kompanije Fajzer i Moderna.

Svim osobama se preporučuje da kao treću dozu prime mRNA vakcinu, nezavisno od vrste koju su prethodno primili.

Bonus video: Omikron poterao Hrvate u redove za vakcinaciju – čeka se satima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar