Parlament Crna Gora
Parlament Crne Gore Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su danas set zakona kojima se omogućava povećenje minimalne zarade sa 250 na 450 evra od 1. januara 2022. godine.

Ukidaju se doprinosi za zdravstvo, uvodi neoporezivi deo zarade do 700 eura, kao i povećanje poreske stope na zarade preko 1.000 evra sa devet na 15 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

Za zakone je glasao i deo opozicije, usvojeni su sa 50 glasova, iako vlast ima ukupno 41 poslanika.

Izmene seta zakona su deo programa nazvanog „Evropa sad“, koji je naišao na oštre kritike dela opozicije, pojedinih stručnjaka, ali i poslanika vladajuće većine.

Šef poslaničkog kluba vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović rekao je tokom rasprave da će taj savez podržati povećanje minimalne zarade jer su to tražili birači, ali je dodao da je program „Evropa sad“ kockarski, hazarderski potez koji državu može da dovede u katastrofalno stanje.

Naveo je da je budžet koncipiran tako da novac predviđen programom „Evropa sad“ može da bude isplaćivan svega nekoliko meseci.

U međuvremenu je Vlada, kako bi dobila podršku DF-a, prihvatila amandman te stranke tako da neće moći da se zaduži 1,4 miliona evra koliko je bilo predviđeno Predlogom budžeta.

Ministar finansija Milojko Spajić je, odgovarajući na kritike da nemaju novca za ovaj plan, odgovorio da računa na oko 400 miliona koliko ima državnih depozita.

Danas je parlament odbio uvođenje novih akciza i povećanje postojećih na takozvane štetne proizvode, što je trebalo da državnoj kasi u narednoj godini obezbedi 22,5 miliona evra, prema predlogu programa „Evropa sad“.

Bonus video: Abazović: Svaki učenik na Barutani od danas ima svoje drvo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar