Foto:EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

U SAD je u aprilu otvoreno 428.000 radnih mesta, čime je produžen niz solidnog zapošljavanja uprkos rastu inflacije, poremećajima u snabdevanju, ruskom ratu protiv Ukrajine i znatno skupljim kreditima.

Danas objavljeni izveštaj Ministarstva rada SAD pokazao je da je stopa nezaposlenosti prošlog meseca iznosila 3,6 odsto, malo iznad najnižeg nivoa u poslednjih pola veka.

Rast zapošljavanja je izrazito konzistentan uprkos navećoj inflaciji u poslednje četiri decenije, s obzirom da se u SAD već 12 meseci uzastopno otvara najmanje 400.000 radnih mesta.

Američko tržište rada je u prethodnih godinu dana raslo odličnim tempom, pošto je u proseku otvarano 540.000 radnih mesta mesečno.

Ipak, nejasno je koliko će još taj trend trajati. Centralna banka SAD je ove nedelje podigla ključnu kamatnu stopu za pola procentnog poena, što je njen najagresivniji potez od 2000. godine i nagovestila da će biti daljih velikih povećanja kamatnih stopa.

Nedavna odluka Federalnih rezervi znači da će građani i kompanije morati da izdvajaju znatno veće sume novca za zaduživanje, trošenje i zapošljavanje.

BONUS VIDEO: Rusija ublažava spisak zabranjenih poslova za žene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar