Turska zemljotres Foto:REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Turske vlasti uhapsile su i pritvorile tokom vikenda i danas brojne izvođače radova povezane sa zgradama koje su srušene u zemljotresu.

Tokom današnje posete Dijarbakiru turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da je na svim mestima pogođenim zemljotresom kancelarija javnog tužioca pokrenula sudsku istragu, preneo je Rojters.

On je dodao da se u pogledu zakona svi dokazi procenjuju i identifikuju imena ljudi odgovornih za navedene zgrade.

„Neki od objekata stari su 30 godina, neki stariji, neki 20, a neki su izgrađeni u bliskoj prošlosti, tako da naše opštine raspolažu ovim podacima“, rekao je Bozdag.

Dodao je da javni tužioci sprovode istrage kako bi utvrdili ko je umešan u gradnju. Bozdag je napomenuo i da je samo u Dijarbakiru pokrenut sudski proces protiv 32 osobe.

Turska državna novinska agencija Anadolu prenosi da su tužioci u Malatiji izdali naloge za hapšenje 31 osobe zbog srušenih zgrada u gradu, a među uhapšenima su nadzornici gradnje i izvođači radova u provinciji Gaziantep.

Turske snage bezbednosti uhapsile su Mehmeta Jasara Ćoskuna u subotu na aerodromu u Istanbulu na putu za Crnu Goru dok je pokušavao da napusti Tursku.

PROČITAJTE JOŠ:

Ćoskun je bio izvođač radova na izgradnji velike stambene zgrade u provinciji Hataj i tvrdio je da ne zna zašto se njegova zgrada srušila, kao i da njegov put u Crnu Goru nema nikakve veze sa srušenom zgradom, prenela je Anadolu.

Turska policija je uhapsila i Hasana Alparguna u Severnom delu Kipra nakon što su se tokom vikenda neke zgrade koje je izgradila njegova građevinska kompanija srušile u južnoj provinciji Adana.

Izvođač radova na mnogim uništenim zgradama u Adijamanu Javuz Karakus i njegova supruga privedeni su i kasnije zadržani u nedelju na aerodromu u Istanbulu, a Anadolu je objavila da su kod sebe u momentu privođenja imali oko 16.000 dolara.

BONUS VIDEO: Zemljotres u Turskoj i Siriji: Zbog čega su se zgrade rušile kao kula od karata?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar