Aleksej Navaljni Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni u petak 16. februara je preminuo u zatvorskoj koloniji u Rusiji, poznatoj pod nazivom "Polarni vuk". Njegovo telo još uvek nije predato porodici, koja je optužila ruske vlasti, tačnije Vladimira Putina za njegovo ubistvo. Kolonija u kojoj je Navaljni služio 19-godišnju kaznu nalazi se severno od Arktičkog kruga, u ruskom autonomnom okrugu Jamalo-Nenec. Popravni zavod br. 3 (skraćeno na ruskom IK-3), pod nadimkom "Polarni vuk" ima zloglasnu reputaciju. Kako bi saznala više informacija o surovim uslovima, "Meduza" je razgovarala s bivšim zatvorenicima koji su tamo služili kaznu.

Uprava Popravnog zavoda br. 3 izvestila je o smrti Alekseja Navaljnog u saopštenju 16. februara. Navodno je opozicioni političar izgubio svest nakon šetnje i reanimacija, uprkos naporima zatvorskog osoblja i bolničara, nije uspela. Lekari su Navaljnog proglasili mrtvim u 14:17 po lokalnom vremenu. Saopštenje o njegovoj smrti pojavilo se na veb stranici Federalne zatvorske uprave dva sata kasnije: „Uzrok smrti se utvrđuje.“ S druge strane, ruska propagandna mreža RT brzo je objavila objašnjenje, tvrdeći da je Navaljni umro od „krvnog ugruška“.

Gljive rastu iz poda

„Kada sam pročitao da je navodno umro od krvnog ugruška, rekao sam svojim momcima da su ga ubili“, govori jedan bivši zatvorenik IK-3, prisećajući se svoje reakcije na vest o smrti opozicionog lidera. Ova osoba je provela oko pet godina u IK-3 i puštena je sredinom 2023. Kaže da je dve od tih pet godina provela u samici u izolovanom delu zatvora rezervisanom za one pod „strogim uslovima pritvora“ (skraćenica na ruskom SUS).

„Cela jedinica je prekrivena gljivicama, uključujući i hodnik. Tamo gljive rastu iz poda“, kaže on.

Postoje sekcije IK-3 rezervisane za zatvorenike koji su pod čak strožim restrikcijama od SUS-a. Ovo uključuje odeljenje koji sadrži „prostorije s jednom ćelijom“ (EPKT), u koje se zatvorenici šalju po kazni za „uporno kršenje“ zatvorskih propisa. Zatvorski službenici prebacili su Navaljnog u EPKT na jednogodišnji period u septembru 2023. Ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji služi 25 godina zatvora zbog protivljenja ruskom ratu protiv Ukrajine, navodno je prebačen u EPKT u januaru ove godine.

„Zatvor unutar zatvora“

Jedan aktivista za ljudska prava opisao je EPKT kao zaseban „zatvor unutar zatvora“. Drugi bivši zatvorenik IK-3, koji je pušten 2022. godine, kaže da je zatvorsko EPKT odeljenje toliko izolovano da čak ni drugi zatvorenici možda ne znaju ko je tamo zatvoren.

Zatvorska kolonija u gradu Harp Foto:Tanjug/AP Photo/Antonina Favorskaya

Zatvorenici koji su pod „strogim uslovima pritvora“ ili u EPKT-u takođe mogu da budu stavljeni u kaznenu samicu (SHIZO) do 15 dana zbog nastavka kršenja propisa. Stručnjak iz organizacije za prava zatvorenika „Russia Behind Bars“ rekao je da je ova vrsta kazne „uvek mučenje“ za zatvorenika. Aleksej Navaljni je stavljen u kaznenu samicu 27 puta tokom služenja kazne.

Zatvorenicima u kaznenoj izolaciji dozvoljena je jednočasovna šetnja svaki dan, koja se prema rečima dvojice bivših zatvorenika IK-3 odvija u malim dvorištima „s mrežom na vrhu“. Meduzini izvori navode i da su u jednom trenutku uklonjene kamere koje gledaju na dvorište u blizini odeljenja SUS.

„Tamo osobu možete silovati, ubiti ili učiniti šta god želite“, rekao je jedan bivši zatvorenik kojeg su drugi zatvorenici pretukli u dvorištu. Trojica bivših zatvorenika IK-3 ispričala su za Meduzu da se zatvorenici u kaznenim izolacijama rano ujutro izvode u šetnju.

„Sami ste u dvorištu, osim ako neki cinkaroš nije doveden da vam se pridruži“, objasnio je bivši zatvorenik koji je pušten 2023. godine.

Meduza nije uspela da sazna detalje svakodnevice Navaljnog, niti da odredi u kojem je delu zatvora držan u kaznenoj izolaciji. Ali, opozicioni političar ranije je pisao o izlasku u šetnju u 6:30 ujutru. Bivši zatvorenici IK-3 koji su razgovarali s Meduzom sumnjaju u tvrdnje zatvora da je medicinsko osoblje Navaljnom odmah priskočilo u pomoć.

„Ne verujem, to je jednostavno nerealno“, rekao je bivši zatvorenik koji je pušten 2018. godine.

Zatvorska kolonija u gradu Harp Foto:Tanjug/AP Photo/Antonina Favorskaya

„Zamalo sam ostao invalid“

Ovaj bivši zatvorenik, koji je godinama bio u IK-3, nije mogao da se seti nijednog slučaja kad su zatvorski lekari izašli iz sanitetskog odeljenja radi lečenja bolesnih zatvorenika.

„Bolesna osoba se odvodi na medicinsko odeljenje. Po pravilu, daju van tabletu. Tamo nije bilo nikakve medicinske nege“.

Ostali bivši zatvorenici koji su razgovarali s Meduzom takođe ističu nedostatak odgovarajuće medicinske nege i žale se na odnos medicinskog osoblja.

Jedan bivši zatvorenik tvrdi da je jednom progutao metalni predmet u znak protesta protiv nezakonitih postupaka zatvorskog osoblja, ali da mu je nakon toga uskraćeno lečenje.

„Hirurg je odbio sve moje zahteve za hospitalizacijom, iako sam dobio upalu. Zamalo sam ostao invalid“, ispričao je on za Meduzu. Ta osoba takođe veruje da je ignorisanje od strane zatvorskog osoblja bilo namerno.

Kaznena kolonija Polarni vuk Foto:Andrei Tkachev / TASS / Profimedia

„Naljutili su se na mene i odlučili da mi naude. Namerno su odbijali moje zahteve za hospitalizacijom kako bi došlo do komplikacija i eventualno moje smrti“, rekao je bivši zatvorenik, dodavši da je operisan tek nakon izlaska iz zatvora.

U intervjuu za Meduzu, lekar koji je savetovao saradnike Navaljnog, kaže da smatra da je krvni ugrušak „malo verovatan“ uzrok smrti. Aktivisti za ljudska prava i advokati koji su razgovarali s Meduzom takođe su doveli u sumnju tvrdnje zatvorskih vlasti da je Navaljnom tako brzo pružena pomoć.

Ko je upravnik kolonije?

Zatvor IK-3 nalazi se u Harpu, selu u ruskoj autonomnoj oblasti Jamalo-Nenec, 60 kilometara severno od Arktičkog kruga. Premeštanje Navaljnog u IK-3 prvi put je objavljeno 25. decembra 2023. Pre toga služio je kaznu u zatvoru u Vladimirskoj oblasti, u centralnoj Rusiji.

Upravnik zatvora Vadim Kalinjin na čelu je IK-3 od marta 2021. Pozivajući se na curenje podataka iz Ministarstva unutrašnjih poslova, publikacija „Možem Objasnit“ na Telegramu izvestila je da je Kalinjin 1999. optužen za „zloupotrebu položaja s teškim posledicama“, što je krivično delo, ali je u međuvremenu amnestiran. Dva bivša zatvorenika ispričala su za Meduzu da je Kalinjin početkom 2000-tih radio kao zamenik načelnika za bezbednost i operativu u drugom zatvoru – Popravnom zavodu broj 8.

„Pre njega je IK-8 funkcionisao prema lopovskim pravilima. Onda je on došao i uveo crveni režim“, rekao je jedan izvor o Kalinjinu. Crveni režim je žargonski izraz koji se koristi za opisivanje ruskog zatvora u kojem vlasti sprovode potpunu kontrolu, preneo je Index.

Kaznena kolonija Polarni vuk Foto:Kharp.net / WillWest News / Profimedia

Prema drugom bivšem zatvoreniku IK-8, Kalinjin je bio prisiljen da da ostavku 2011. nakon što se našao pod istragom zbog navodnog iznuđivanja novca od zatvorenika, ali je krivični postupak protiv njega kasnije „zataškan“.

„Nikada ne biste mogli da postanete upravnik zatvora bez odobrenja FSB-a, pogotovo u selu Harp“, dodao je bivši zatvorenik.

Kalinjina su bivši zatvorenici IK-8 i IK-3 nazivali „krvoločnim“ i „totalnim manijakom“ i tvrdili su da „za njega zakon ne vredi“.

Ali, IK-3 je bio na lošem glasu zbog svojih surovih uslova čak i pre nego što je Kalinjin postao upravnik. Tokom 2013. godine, na internetu se pojavio video zatvorenika IK-3 koji prepričava višestruke slučajeve zlostavljanja zatvorenika, među ostalim kako zatvorski čuvari palicama tuku i siluju zatvorenike. Nakon što je Navaljni prebačen u IK-3 u decembru prošle godine, osnivačica „Russia Behind Bars“ Olga Romanova izjavila je za TV Dožd da su zatvorenici tamo podvrgavani mučenju, poput teranja da stoje napolju na hladnoći, a zatim polivanja ledenom vodom.

„Tukli su me!“

Bivši zatvorenici IK-3 koji su razgovarali s Meduzom prisetili su se i brojnih nasilnih incidenata koji su se dogodili u zatvoru. Trojica od njih, koji su tamo bili zatočeni od 2013. do 2017. godine, prisetili su se da su odmah po dolasku dobili batine.

„Bacili su me na pod i počeli da me udaraju. Ne znam koliko je to trajalo. Ujutru, za ručak i uveče donosili su mi koricu crnog hleba. Tukli su me, pretili mi, terali me da potpišem hrpu papira. Nisam ih zapravo ni čitao“, rekao je jedan bivši zatvorenik.

Kaznena kolonija Polarni vuk Foto:Kharp.net / WillWest News / Profimedia

Drugi je ispričao da su on i ostale pridošlice naterani da se skinu goli, oterani pod tuševe, a zatim napadnuti.

„Osoblje zatvora je dojurilo i počelo da napada ljude elektrošokerima, a druge sa tukli palicama. Tuku svakoga dok jedan ili dvojica nisu počeli da vrše nuždu. Ozbiljno govorim. Zatim su nam dali 40 sekundi da se operemo“.

Meduzini izvori kažu da nakon „prijema“ zatvorsko osoblje uglavnom „ne prlja ruke“ zbog straha od posledica. Umesto toga, drugi zatvorenici muče pridošlice. Kako je rekao jedan bivši zatvorenik IK-3, zatvorsko osoblje „sve prljave poslove prepušta svojim doušnicima“, koji dobivaju privilegije u zamenu za premlaćivanje, mučenje i zastrašivanje zatvorenika. Meduzini izvori takođe kažu da se svaki pokušaj otpora upravi strogo kažnjava. Jedan bivši zatvorenik rekao je da su ga tukli do iznemoglosti nakon što je pokušao da se požali na zatvorske uslove.

„Krvni ugrušak? Svi znamo šta to znači“

Nakon što je RT izvestio da je Navaljni umro od „krvnog ugruška“, aktivistkinja za ljudska prava Ana Karetnikova napisala je na Fejsbuku da je to „univerzalna dijagnoza koju je teško dokazati i zato je prilično prikladna“. Bivši zatvorenik koji je služio kaznu u zatvorskoj koloniji u Sverdlovsku se složio.

„Imali smo tipa koji je umro od predoziranja pa su lekari kao uzrok smrti naveli krvni ugrušak, a sve na zahtev Federalne zatvorske službe“, rekao je on za Meduzu pod uslovom anonimnosti.

Prema jednom bivšem zatvoreniku IK-3, bilo je „nekoliko desetina“ smrtnih slučajeva tokom tri godine koje je proveo u zatvoru Polarni vuk.

„Svako je dobio neku dijagnozu, ali pravi uzrok smrti ostao je nejasan“. To su potvrdili i drugi bivši zatvorenici.

Pročitajte još...

Jedan je rekao kako se čini da IK-3 ima veću stopu smrtnosti od bilo kojeg drugog zatvora u kojem je služio kaznu. To je pripisao „konstantnom psihičkom pritisku“ i pogoršanju postojećih zdravstvenih problema zatvorenika. Prema rečima ovog bivšeg zatvorenika, tokom nekoliko godina u IK-3 izgubio je 45 kilograma i bio je po bolnicama još godinu dana nakon izlaska.

„O umrlima u IK-3 se ne govori. Ali, informacije ipak cure. Ako je neko nestao ili je otišao na medicinsko odeljenje i nema ga dugo – očigledno je da je umro“, rekao je za Meduzu jedan od bivših zatvorenika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare