Aleksej Navaljni Foto:EPA/YURI KOCHETKOV

Porodica Alekseja Navaljnog, preminulog ruskog opozicionara, neće moći da dobije njegovo telo barem dve nedelje. Julija Navaljna, udovica kritičara Kremlja, juče je javno optužila Vladimira Putina da je ubio njenog muža, i to nervnim agensom novičokom. Iz tog razloga, porodica smatra da vlasti odugovlače sa predavanjem njegovog tela, da bi sakrile dokaze.

Ljudmila, majka Navaljnog, je obaveštena da je telo zadržano na „hemijskoj analizi“, rekao je predstavnik Navaljnog.

Od ruskih vlasti nije bilo potvrde o tome gde se nalazi telo, dok su napori da se locira više puta obustavljani.

Aleksej Navaljni Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Gde je telo Navaljnog?

Supruga pokojnog ruskog opozicionog lidera Julija Navaljna optužuje Kremlj da je odgovoran za ubistvo njenog muža i da će za to platiti.

U video snimku koji je objavljen juče, obećala je da će nastaviti svoj rad u borbi za „slobodnu Rusiju“. Takođe je navela da je telo Navaljnog u rukama ruskih vlasti, sve dok tragovi trovanja nervnim agensom novičok ne nestanu.

Navaljni je već preživeo pokušaj ubistva novičokom 2020. godine.

U petak je objavljena smrt Navaljnog u zatvoru. Nadležni u sibirskoj kaznenoj koloniji u kojoj je bio zatočen rekli su da se onesvestio tokom šetnje i da oživljavanje nije uspelo.

Ljudmila Navaljna majka Alekseja Navaljnog Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Njegova majka i advokat otputovali su u udaljenu koloniju čim su se pojavile vesti o njegovoj smrti.

Zatvorska mrtvačnica i lokalne vlasti više puta su zaustavljali pokušaje lociranja tela. Kremlj je u ponedeljak saopštio da je istraga o smrti Navaljnog u toku i da za sada „nema rezultata“.

Kasnije je portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla da su istražitelji rekli njegovoj majci Ljudmili da neće predati telo dve nedelje dok se ne sprovede „hemijska analiza“.

U video poruci, snimljenoj u stilu sličnom porukama koje je snimao njen pokojni muž, Julija Navaljna je rekla da veruje da je Navaljni otrovan.

„Skrivaju njegovo telo – ne pokazuju ga i ne daju njegovoj majci – i lažu. Čekaju da nestanu tragovi najnovijeg Putinovog novičoka“, rekla je ona.

Julija Navaljna Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Aleksej Navaljni, koji je bio najznačajniji lider ruske opozicije u poslednjoj deceniji, služio je 19-godišnju kaznu po optužbama koje su mnogi smatrali politički motivisanim.

Misija Julije Navaljne

Zapadni lideri su za smrt Navaljnog okrivili direktno predsednika Putina.

„Činjenica je da je Putin odgovoran, bilo da je on to naredio ili je odgovoran za okolnosti u koje je stavio tog čoveka“, rekao je američki predsednik Džozef Bajden.

Tokom konferencije za novinare, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Navaljni „polako ubijen u ruskom zatvoru od strane Putinovog režima”.

I EU i SAD navode da razmatraju nove sankcije Rusiji nakon smrti Navaljnog.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kameron takođe je rekao da očekuje da Britanija i ostatak grupe bogatih zemalja G7 uvedu nove sankcije svim Rusima koji su umešani u smrt Navaljnog.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su komentari zapadnih političara u vezi sa smrću Navaljnog „arogantni“ i „neprihvatljivi“.

Ruske zatvorske vlasti saopštile su tokom vikenda da je Navaljni patio od „sindroma iznenadne smrti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar