Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia, Profimedia

Međuizbori u SAD su održani i sada počinje igra nerava oko rezultata. Sudeći po prvim rezultatima, Donji dom Kongresa svakako ide republikancima u ruke. Međutim, nije im sve išlo kao po loju i demokrate imaju dosta razloga da budu zadovoljni, jer su po svoj prilici na korak da izbegnu totalni potop koji su im svi najavljivali. "Vašington post" je izdvojio tri glavna zaključka sa izbora koje Amerika i svet prate bez daha.

1) „Crveni talas“ se nije desio

Foto: Ryan Collerd / AFP / Profimedia

Republikanci su i dalje favoriti da uzmu Kongres i imaju još uvek šansu da zgrabe i Senat. Ali, rani signali govore da je veliki „crveni talas“ kojim će oni poklopiti demokrate daleko od toga da se desi. Još uvek se čekaju rezultati iz Arizone, Džordžije i Pensilvanije, a u sve tri države rezultat je tesan. Republikancima je sada potrebno da od demokrata preotmu samo jedno mesto da bi preuzeli kontrolu u Senatu. Teorijski, demokrate i dalje imaju šansu čak da zadrže većinu u Kongresu, ali to će biti veoma teško. Ako pak republikanci ne uspeju da preotmu to jedno mesto u Senatu, to bi bio tek 7. put u poslednjih 100 godina da jedna opoziciona stranka nije uspela u tome.

2) DeSantisov trijumf

Ron DeSantis
Ron DeSantis Foto: Paul Hennessy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

S druge strane, svaki razlog za slavlje ima republikanski guverner Floride Ron DeSantis, koji je zabeležio ubedljivu pobedu u borbi za guvernersko mesto. On je i glavni takmac Donaldu Trampu u za kandidata Republikanske stranke za predsednika SAD 2024. godine. On je zabeležio fantastičan rezultat i u onim delovima Floride koji su tradicionalno pripadali demokratama, što ukazuje na njegovu popularnost i među biračima koji nikad ne bi glasali za Trampa, ali, eto, za nekog drugog republikanca bi lako mogli.

3) Uloga abortusa

Foto: Alex Hannam / PA Images / Profimedia

Dobra vest za demokrate je i to što je ogroman broj birača rekao da im je pitanje abortusa, nakon kontroverzne odluke Vrhovnog suda kojom se ograničava pristup abortusu milionima Amerikanki, jedno od najvažnijih političkih pitanja u zemlji. Na prvom mestu je svakako inflacija, ali abortus je odmah tu negde. Loša vest je što tu činjenicu ipak nisu iskoristili do kraja. Birači su na izlaznim anketama rekli da veruju demokratama mnogo više nego republikancima kada je reč o zaštiti prava na abortus, ali procenat je mnogo manji nego što su se demokrate nadale.

Dalji tok izbora u Americi pratite u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar