Donald Tramp Foto:Tanjug/Jabin Botsford/The Washington Post via AP

Donald Tramp svedoči danas na suđenju u Njujoru. Na sudu nema kamera, ali novinari izveštavaju šta se događa na osnovu informacija koje dobijaju iz sudnice. Tramp, favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2024., optužen je zajedno s dvojicom sinova i gotovo desetak poslovnih saradnika da su "naduvali" vrednost njegove imovine za milijarde dolara kako bi osigurali povoljnije uslove kreditiranja i osiguranja.

Sud je već presudio da je bivši američki predsednik odgovoran za prevaru te sada razmatra koliki će biti iznos odštete.

Trampa su na sudu upitali o njegovoj odgovornosti u sastavljanju izveštaja o finansijskom stanju za 2014., na što je bivši američki predsednik rekao da snosi odgovornost u pogledu davanja informacija. Dodao je kako njegova računovodstvena firma Mazars nije imala s tim problema i da je predala izveštaje.

„Donald J. Tramp odgovoran je za pripremu i poštenu prezentaciju finansijskog izvešća u skladu s računovodstvenim načelima uopšteno prihvaćenim u Sjedinjenim Američkim Državama i za osmišljavanje, implementaciju i održavanje interne kontrole relevantne za pripremu finansijskih izveštaja“, kazao je predstavnik glavnog državnog tužioca Njujorka.

„Ovo nije politički skup“, poručio je sudija

Prvih pola sata svedočenja obeležili su prigovori sudije Artura Engorona jer je sudija postajao nestrpljiv zbog predugačkih i pomalo nejasnih odgovora bivšeg američkog predsednika, prenosi Index.hr.

Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Advokatu Kise, možete li kontrolisati svog klijenta? Ovo nije politički skup, ovo je sudnica“, kazao je Engoron Trampovom advokatu Krisu Kiseu.

„Osim što odgovori nisu zadovoljavajući, oni se ponavljaju. Nemamo vremena za gubljenje. Imamo samo jedan dan za ovo svedočenje. Kise, to je bilo jednostavno pitanje s da ili ne, a dobili smo još jedan govor. Preklinjem vas da ga kontrolirate. Ako vi ne možete, ja ću“, dodao je.

Tramp: Ovo je vrlo nepošteno suđenje

Donald Tramp se tokom svedočenja nagnuo prema mikrofonu i kazao da se radi o jako nepoštenom suđenju.

„Ovo je vrlo nepošteno suđenje. Vrlo, vrlo nepošteno. Nadam se da javnost gleda“, rekao je on.

Donald Tramp Foto:Tanjug/Jabin Botsford/The Washington Post via AP

Sud je nakon toga odredio pauzu od 15 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Procena vrednosti Trampove imovine

Donald Tramp je nakon kratke pauze nastavio sa svjedočenjem. Tema je bila procena vrednosti imanja Seven Springs. Pomoćnik državnog tužioca Kevin Valas pitao je Trampa seća li se kada je smanjio vrednost imanja u svom finansijskom izveštaju, na šta je bivši predsednik odgovorio da se ne seća.

Tramp je potvrdio da je u jednom trenutku kompanija Tramp Org. provodila izveštaje o poreskoj olakšici za Seven Springs i da je slučaj vodila poreska advokatica Šeri Dilon.

Donald Tramp Foto:Tanjug/Jabin Botsford/The Washington Post via AP

Dodao je kako smatra da je vrednost od 291 milion dolara u izveštaju iz 2014. previsoka.

Tramp je zatim dao iskaz o proceni vrednosti svog stana u neboderu Tramp Tauer, za koju tužioci i tvrde da je bila prenaduvana.

Podaci finansijskih izveštaja pokazuju da je vrednost te nekretnine pala s 327 miliona dolara u 2016. na otprilike 116.8 milion dolara u 2017.

Pomoćnik državnog tužioca pitao je Trampa da li je do ove promene u proceni vrednosti došlo po njegovom nalogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar