Foto:MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Tačno godinu dana pre američkih predsedničkih izbora, u anketi objavljenoj danas u Njujork tajmsu potencijalni republikanski kandidat Donald Tramp vodi ispred predsednika Džozefa Bajdena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrata gubi podršku među mladima i manjinama.

Po toj anketi Njujork tajmsa/Siena koledža, republikanski milijarder vodi ispred demokratskog suparnika u Nevadi (52 odsto/41 odsto), Džordžiji (49/43), Arizoni (49/44), Mičigenu (48/43) i Pensilvaniji (48/44), a Džozef Bajden pobjeđuje u Viskonsinu (47/45). U svim tim državama Bajden je pobedio 2020. godine.

Anketa je sprovedena telefonom od 22. oktobra do 3. novembra među 3662 birača upisana u šest država. Njene rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godinu dana i margina greške je između 4.4 i 4.8 postotnih bodova, zavisno od države, prenosi Index.hr.

Trendovi ne idu na ruku Bajdenu

No trend ne ide na ruku Bajdenu jer 67 odsto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smeru, 59 odsto ne odobrava način na koji Bajden obavlja predsedničku dužnost (među njima 46 odsto nimalo ne odobrava), a 71 odsto misli da je u 80. godini „prestar da bude uspešan predsednik“.

Bajden najviše gubi podršku među mladima i tek 41 odsto mladih od 18 do 29 godina kaže da će sigurno ili verovatno glasati za njega, a za Trampa će glasati 40 odsto mladih iz iste grupe.

PROČITAJTE JOŠ:

Bajdenov tabor odbacuje važnost anketa

Bajdenov tabor je odmah požurio da umanji važnost ovih rezultata.

„Previđanja godinu dana unapred lako se mogu preokrenuti godinu dana posle“, rekao je portparol kampanje Bajden-Haris u 2024. Kevin Munoz.

Pozvao se na anketu koja je predsedniku Baraku Obami predviđala velik poraz godinu dana pre reizbora 2012. i na međuizbore 2020. za koje se očekivalo da će biti katastrofalni za Bajdena ali su demokrate tada umanjili štetu.

„Pobedićemo 2024. zahvaljujući upornom radu i ne brinući se zbog jedne ankete“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar