Donald Tramp Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Savezni sudija je u utorak zadao udarac nastojanjima bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da zadrži u tajnosti svoje poreske prijave iz Kongresa, presudivši da bi Ministarstvo finansija moglo da ih otkrije odboru Predstavničkog doma koji ih je tražio pre više od dve godine, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Odluka proizilazi iz slučaja koji je prvobitno pokrenuo predsedavajući Predstavničkog doma Ričard Nil protiv Ministarstva finansija pod Trampovom administracijom, kada je odeljenje odbilo njegov zahtev za podatke u skladu sa zakonom koji dozvoljava otkrivanje poreskih prijava pojedinca u odboru, prenosi CNN.

Sa novom administracijom, Ministarstvo pravde je promenilo svoj stav u slučaju, a u utorak je okružni sudija Trevor Mekfeden, kojeg je imenovao Trampa, odobrio zahteve odeljenja i Predstanvičkog doma da se slučaj odbaci.

Mekfeden je takođe stavio mišljenje na čekanje od 14 dana kako bi Trampu dao priliku da uloži svoju očekivanu žalbu.

Nakon odluke, Nil je u izjavi rekao da „ova odluka nije iznanađenje“.

„Zakon je očigledno na strani Komiteta. Zadovoljan sam što smo sad korak bliže tome da budemo u mogućnosti da sprovedeo detaljni nadzor nad obaveznim poreskim predsedničkim obavezama“, rekao je on.

Po mišljenju od utorka, Mekfeden je rekao da je bišvi predsednik „pogrešio u zakonu“, jer je „dugačak niz predmeta Vrhovnog suda koji zahtevaju veliko poštovanje prema lično validnim istragama Kongresa“.

„Možda nije ispravno ili mudro objavljivati izveštaje ali je pravo predsedavajućeg da to uradi. Kongres mu je dodelio ovo izvranredno ovlašćenje, a sudovi ne vole da nagađaju kongresne motive ili usvojene statute“, rekao je Mekfeden.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar