Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Bivši Trampov šef kabineta u Beloj kući Mark Medouz predao je izabranoj komisiji Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara, pauer point dokument u kom je Donaldu Trampu preporučio da proglasi vanredno stanje kako bi povratio mesto predsednika. Izabrani komitet je siguran da je postojala bar neka koordinacija između Trampove Bele kuće i organizatora mitinga 6. januara.

PROČITAJTE JOŠ:

Činjenica da je Medouz posedovao pauer point dokument dan pre napada na Kapitol sa detaljima o načinima izvođenja državnog udara sugeriše da je barem bio svestan napora Trampa i njegovih saveznika da zaustave Džozefa Badjena da preuzme mesto u Beloj kući.

Pauer point dokument pod nazivom „Izborna prevara, strano mešanje i opcije za 6. januar“, dao je nekoliko preporuka koje Tramp treba da ispuni kako bi zadržao predsedničku funkciju u drugom mandatu na osnovu laži i razotkrivanja zavera o izbornoj prevari.

Medouz je predao verziju pauer point prezentacije koju je dobio u mejlu i koja se prostirala na 38 stranica, prema izvoru upoznatim sa situacijom, prenosi Gardijan.

Gardijan je pregledao drugu verziju pauer point-a na 36 stranica koja je označena za distribuciju od 5. januara, što je imalo neke razlike u odnosu na ono što je dobila izabrana komisija. Ali naziv dokumenta i njegove preporuke ostale su iste.

Senatora i članove Kongresa prvo treba obavestiti o stranom mešanju, navodi pauer point, u tom trenutku bi Tramp mogao da proglasi vanrednu situaciju, da proglasi svo elektronsko glasanje nevažećim i da zatraži od Kongresa da se dogovori o ustavno prihvatljivom rešenju.

Pauer point je takođe naveo tri opcije da tadašnji potpredsednik Majk Pens zloupotrebi svoju uglavnom ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sednici Kongresa 6. januara, kada je Bajden trebao da bude sertifikovan za predsednika i da jednostrano vrati Trampa u Belu kuću.

Foto:EPA-EFE/VARIOUS

Pens bi mogao da sledi jednu od tri opcija, navodi se u dokumentu: da postavi Trampove izborne liste na osnovu prigovora demokrata u ključnim državama, da obaci Bajdenovu listu birača ili da odloži sertifikaciju kako bi se omogućila provera i prebrojavanje zakonskih papirnih glasačkih listića.

Konačna opcija za Pensa je slična opciji koju su istovremeno 4. i 5. januara predlagali Trapovi poručnici – predvođeni advokatima Rudijem Đulijanijem i Džonom Istmanom kao i Trampov strateg Stiv Benon – koji su radili iz holela Vilard u Vašingtonu.

Gardijan je prošle nedelje otkrio da je negde između 5.-og uveče i ranih sati 6.-og ujutru, nako što je Pens odbio da nastavi sa takvim planovima, Tramp vršio pritisak na svoje poručnike da u potpunosti zaustave Bajdenovu sertifikaciju.

Preporuke u pauer pointu i za Trampa i za Pensa bile su zasnovane na ludim i nepotkrepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključući da su „Kinezi sistematski preuzili kontrolu nad izbornim sistemom“ u osam ključnih država.

Tadašnji vršilac dužnosti generalnog tužioca Džef Rozen i njegov prethodnik Bil Bar, koje je imenovao Tramp, do 5. januara su već tvrdili da ne postoje dokazi od prevari birača koji bi mogli da promene ishod izbora 2020. godine.

Mark Meadows Mark Medouz
Mark Medouz Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Istražitelji Predstavničkog doma rekli su da su postali svesni pauer pint dokumenta nakon što se pojavio u više od 6.000 dokumenata koje je Medouz predao odabranoj komisiji. Pauer pint je trebalo da bude predstavljen „na brdu“, što se odnosi na Kongres.

Pauer point je 4. januara predstavljen velikom broju republikanskih senatora i članova Kongresa, rekao je izvor. Trampovim advokatima koji rade u hotelu Vilard nije prikazana prezentacija, prema izvoru koji je upoznat sa situacijom.

Međutim, izabrani komitet je rekao da je u metarijalima koje je predao Medouz pronašao njegove poruke sa članom Kontersa koji je Medouzu rekao o „veoma kontroverznom“ planu da se pošalju izborni spiskovi za Trampa na zajedničku sednicu Kongresa.

Bivši Trampov šef kabineta Bele kuće je predao materijale odabranoj komisiji sve dok sporazum o saradnji nije propao u utorak, kada je Medouzov advokat rekao da njegov klijent više neće pomagati u istrazi.

Donald Trump Donad Tramp
Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Odabrana komisija je saopštila u sredu da će kao odgovor uputiti Medouza na krivično gonjenje zbog prkosa sudskom pozivu. Predsednik izabranog komiteta Beni Tompson, rekao je da će glasanje o Medouzovom nepoštovanju Kongresa doći sledeće nedelje.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare