Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI, Shutterstock

Smrt desetogodišnje korisnice aplikacije za razmenu snimaka TikTok naterala je italijanske vlasti da reaguju.

Pročitajte još:

Dok tužilaštvo ispituje da li je Antonela Sikomero učestvovala u izazovu „onesvešćivanja“ kada se ugušila, italijanski regulatori naložili su TikToku da prestane sa procesuiranjem ličnih podataka korisnika čije godište nije utvrđeno – zapravo je TikToku naređeno da spreči sve italijanske korisnike da postavljaju i komentarišu snimke.

Slučaj je bacio svetlo na agresivan pristup Italije digitalnim kompanijama i spremnost Rima da brani privatnost građana, naročito ako veruju da same kompanije ili druge zemlje ne rade mnogo po tom pitanju.

Na osnovu zakona o zaštiti podataka EU, Irska je obavezna de reguliše rad TikToka jer je tu sedište EU ogranka kompanije. Međutim, italijanski regulator Garante pozvao se na hitnu odredbu – drugi put od kada su zakoni EU o zaštiti podataka stupili na snagu 2018. godine – koja im omogućava da se direktno obračunaju sa TikTokom.

TikTok je na radaru italijanskih vlasti još od januara prošle godine kada su prvi put zatražili opsežniju reakciju EU zbog rizika koji ta platforma predstavlja po decu.

Garante je u decembru pokrenuo formalnu proceduru protiv aplikazije zbog kršenja zakona o zaštiti podataka: TikTokov mehanizam prijave ne štiti maloletnike, navela je agencija i dodala da su mala deca posebno podložna prijavljivanju na TikTok. Aplikacija je optužena i za manjak transparentnosti kada je reč o korišćenju podataka, ali i za automatsko prebacivanje profila na „javni“ model.

Italijanski zakon predviđa da deca mlađa od 14 godina moraju da imaju pristanak roditelja kako bi otvorili nalog na društvenoj mreži. TikTokova pravila nalažu da korisnici aplikacije budu stariji od 13 godina.

Kada je Sikomerova preminula 21. januara, Garante je već postavio pozornicu za delanje.

tiktok izazov
Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Starosna granica

Gvido Skorca, zvaničnik zadužen za zaštitu podataka u Garanteu, kaže da ih je smrt devojčice, čije okolnosti još uvek nisu u potpunosti istražene, gurnula u akciju. „Smatrali smo da su rizici od kojih smo strahovali mesec dana ranije dobili oblik“, rekao je on.

Skorca je dodao da TikTok još uvek nije poslušao njihov nalog i prekinuo sa procesuiranjem podataka. „Nismo očekivali da će momentalno reagovati s obzirom na tehničke izazove blokiranja miliona korisnika u jednoj zemlji i globalne prirode platforme“, rekao je on ali je upozorio da grejs period ističe.

TikTok je saopšptio da su već suspendovali naloge dece mlađe od 13 godina, čim su ih postali svesni i da moderatori sada proveravaju sadržaj kako bi identifikovali profile dece mlađe od dozvoljenog doba.

„Obratili smo se vlastima (Garanteu) vezano za njihov zahtev koji shvatamo veoma ozbiljno“, rekao je portparol kompanije i dodao da su i bezbednosne kontrole same kompanije „robusne“.

Aplikacija za razmenu snimaka nije gora od drugih platformi kada je reč o utvrđivanju godina korisnika, kaže Skorca. „Ali je njihov fokus i marketing na mladima, na tinejdžerima i deci a to znači da odsustvo verifikacije godišta može da ima ozbiljne posledice“, rekao je on.

Utvrđivanje godišta nije jednostavno. Vlasti ne očekuju da TikTok traži dokumenta od svojih korisnika jer bi to značilo rizik stvaranja baze podataka miliona ljudi i dece čije se adrese nalaze na dokumentima. „Ne želimo da lek bude gori od bolesti“, rekao je Skorca.

On je predložio TikToku da godište korisnika procene na osnovu sadržaja koji dele na svojim profilima, prijatelja i načina interakcije. „Možda nije moguće napraviti razliku između nekog ko ima devet i nekog ko ima 10 godina, ali je moguće razlikovati devetogodišnjaka i 13-godišnjaka“, rekao je on.

Kompanija je ukazala da su početkom januara uveli nove restrikcije za decu, prebacivši profile korisnika od 13 do 15 godina sa „javnih“ na „privatne“ i omogućivši samo prijateljima da komentarišu njihove objave.

Problem je što to neće važiti za korisnike koji su se lažno registrovali kao odrasli. Uz to, napore Garantea komplikuju rokovi: hitne naredbe su privremene i ako ih TikTok ne posluša, onda će Italija morati da prosledi žalbu Irskoj.

TikTok
Foto:Tanjug/AP Photo

David protiv Golijata

Garante je član „trijumvirata“ italijanskih regulatora koji se žestoko obračunavaju sa velikim tehnološkim kompanijama. Druga dva člana su agencija za zaštitu konkurencije i potrošača AGCM i regulatorno telo za telekom AGCOM.

„Italijanske vlasti su veoma aktivne i veoma agresivne, naročito kada je reč o tehnološkim gigantima. Uopšte nisu stidljivi“, rekao je Politiku Enco Marasa, advokat koji se bavi pitanjima zaštote konkurencije. „To je naročito tačno za AGCM. Oni su veoma proaktivni i uspeli su da se nametnu kao lider u EU“, dodao je on.

AGCM je prošle godine kaznio Epl sa 10 miliona evra zbog laganja zavaravanja da su njihovi ajfoni vodootporni i sa još 10 miliona evra 2018. godine zbog toga što su dizajnirali telefone koji lošije rade po isteku određenog vremenskog roka.

Agencija ima dve tužbe koje su u toku protiv gugla: Jedna je zbog zloupotrebe dominantnog položaja na reklamnom tržištu a druga je uperena na Epl i Dropboks zbog njihove prakse uzimanja podataka korisnika za usluge klauda.

AGCM je među prvima pokrenuo istrage protiv trgovinskih giganata Amazona i ibeja na početku pandemije koronavirusa kada se mala flaša amućine – popularnog dezinfekcionog sredstva koje košta 7,5 evra – prodavala na ibeju za 50 evra.

„AGCM je pionir na ovom polju, Evropska komisija je bukvalno kopirala njihovu istragu“, rekao je Marasa aludirajući na drugu tužbu protiv Amazona gde AGCM sumnjiči kompaniju da su davali prednost trgovcima koji koriste njihove logitičke usluge.

Iz sveta i regiona čitajte:

Garante je ove sedmice proširio svoju akciju posle smrti Sokomerove, zatraživši od Fejsvuka da objasni kako je moguće da 10-godišnja devojčica ima profile na Fejbuku i Instagramu. Politika obe platforme je da korisnici moraju da budu stariji od 13 godina kako bi otvorili nalog.

Italijanski regulatorni trio, koji mnogi nazivaju troglavim Kerverom, prošle godine je zatražio više ovlašćenja kako bi mogli da intervenišu po digitalnom tržištu. Trio, međutim, mora da radi po pravilima EU. Irska je i dalje zakonom određen regulator za mnoge tehnološke kompanije i nije mnogo oduševljena sukobom sa njima.

Skorca je ponosan na dosadašnji rad svoje zemlje na zaštiti podataka – „cenzurisali smo većinu zemalja i orderili većinu kazni“ – ali su kazne koje su italijanske vlasti propisale niske su u poređenju sa novcem koje tehnološke kompanije zgrću. Regulator je kaznio Fejsuk sa milion evra zbog skandala oko Kembridž Analitike, dok su SAD za isti prestup kompaniju kaznile sa pet milijardi dolara. Sa novim pravilima o zaštiti podataka koja su stupila na snagu 2018. godine, Italija je na kaznama „zaradila“ 69 miliona evra.

Regulatori sada razmatraju promenu pristupa – umesto kazni, kompanije moraju da prekinu sa procesuiranjem podataka što će ih, na duže staze, više boleti.

Pa ipak, italijanske vlasti su efikasne u sprovođenju takozvanih unutrašnjih mera – kompanije moraju da prekinu sa nezakonitim ponašanjem pre završetka istrage.

„Pravo na privatnost je fundamentalno u našoj kulturi“, rekao je Skorca i dodao da očekuje da će broj intervencija rasti. „Ovo je samo početak“, upozorio je on.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar