Podeli
Foto:AP Photo/Kiichiro Sato

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu smrti desetogodišnje devojčice koja je učestvovala u takozvanoj "igri gušenja" na društvenoj mreži TikTok.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt devojčice Antonele, koja je izazvala gnev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da proveri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije sprečila devojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Devojčica iz Palerma u sredu se zaključala u kupatilo i snimala se telefonom dok je pojas bade mantila stezala oko vrata, učestvujući u izazovu na TikToku u kojem je cilj bio što duže ostati bez vazduha, prenosi Dojče vele. Njena petogodišnja sestra pronašla ju je u besvesnom stanju. Lekari su se borili za njen život, ali nisu uspeli da je spasu.

Pročitajte još:

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo. Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok „nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloletnika“ i osudile lakoću s kojom deca mogu da se prijave na aplikaciju.

TikTok, platforma za deljenje video sadržaja, veoma popularna među tinejdžerima širom sveta, u vlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance). U Evropi ima oko 100 miliona korisnika.

„Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti“, naveo je TikTok.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram