Aleksej Moskaljov Foto:Tanjug/AP Photo

Jedan Rus, koga je policija istražila nakon što je njegova ćerka u školi crtala antiratni crtani film, osuđen je u utorak u odsustvu na dve godine zatvora zbog diskreditacije oružanih snaga, izvestila je grupa za ljudska prava OVD-Info, prenosi Hina.

Međutim, portparol suda je rekao da je čovek, Aleksej Moskaljov, pobegao iz kućnog pritvora preko noći, te da se ne zna se gde se nalazi osuđeni Rus.

„Optuženi, gospodin Moskaljov, nije bio prisutan na izricanju presude jer je sinoć pobegao iz kućnog pritvora“, rekao je portparol na snimku iz sudnice koji je objavila nezavisna novinska agencija SOTA.

Moskaljov je odvojen od ćerke Maše otkako je početkom marta stavljen u kućni pritvor, a Maša je premeštena u dečji dom u njihovom rodnom gradu Jefremovu, južno od Moskve.

Slučaj je izazvao negodovanje među ruskim aktivistima za ljudska prava i pokrenuo onlajn kampanju za ponovno ujedinjenje oca i ćerke.

Moskaljov je osuđen zbog komentara o ratu u Ukrajini koje je objavio na internetu. Ali istraga je počela nakon što je 12-godišnja Maša prošlog aprila nacrtala crtež ruskih raketa koje su pale na majku i dete Ukrajinke, što je navelo direktorku škole da pozove policiju.

Policija je počela da ispituje Moskaljovljeve aktivnosti na društvenim mrežama i on je prvobitno kažnjen sa 35.000 rubalja (460 dolara) zbog kritikovanja ruske vojske. U decembru su istražitelji pokrenuli još jedan postupak protiv njega zbog sumnje da je diskreditovao oružane snage, ovog puta zbog objave na društvenim mrežama u junu.

Zabranjena ruska grupa za ljudska prava Memorijal saopštila je da smatra Moskaljova političkim zatvorenikom.

Aleksej Moskaljov Foto:Tanjug/AP Photo

Advokat porodice posetio je Mašu u utorak u dečjem domu. Dozvoljeno mu je da fotografiše pismo koje je napisala svom tati: „Tata, ti si moj heroj“, prema video snimku koji je objavila nezavisna novinska kuća SOTAvision.

Ubrzo nakon invazije na Ukrajinu prošle godine, Rusija je donela zakone protiv diskreditacije oružanih snaga ili svesnog širenja „lažnih informacija“ o njima, uz maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

***

BONUS VIDEO: Sastanak Putin – Si Đinping

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar