Foto: Profimedia, EPA-EFE

Ruskom samohranom ocu oduzeli su ćerku i smestili je u dom nakon što je nacrtala antiratni crtež na času likovnog, prenosi Biznis insajder.

Aleksej Moskalev iz grada Jefremova u ruskoj regiji Tula optužen je za diskreditaciju vojske u decembru, nakon što je njegova ćerka Maša nacrtala crtež protiv rata u školi, izvestio je nezavisni ruski medij Meduza.

Učiteljica je u aprilu prošle godine učenicima šestog razreda rekla da nacrtaju nešto u znak podrške ruskoj akciji u Ukrajini.

Maša je nacrtala rusku zastavu uz natpis „Ne ratu“. Uz rusku nacrtala je i ukrajinsku zastavu uz koju je pisalo „Slava Ukrajini“. Na crtežu se takođe nalazila i žena sa detetom prema kojoj padaju rakete.

Nakon što je učiteljica prijavila crtež direktoru, njen otac je u više navrata pozivan na razgovor u FSB. Moskalev je prepričao da su mu FSB-ovci tri i po sata govorili da ne odgaja ćerku pravilno, prenosi Index.hr.

„Rekli su mi da će mi je oduzeti te da ću u zatvor“, prepričao je za Meduzu.

Nekoliko meseci kasnije, 30.12., pretražen je njegov dom. Tada su odveli i devojčicu u dom. Moskalevljev advokat kazao je kako je tokom ispitivanja rečeno da je devojčica ostavljala antiratne poruke i na društvenoj mreži VKontakte.

PROČITAJTE JOŠ:

Optužen je zbog diskreditovanja ruske vojske.

Priča dobila zaokret

Kako piše ruski Komersant, priča je dobila zaokret. Devojčica, naime, ne sme napustiti sirotište uprkos odluci istražitelja. To je za Komersant rekao advokat Vladimir Biljenko, koji brani devojčičinog oca Alekseja Moskaljeva.

„Aleksej je u kućnom pritvoru. Prema nalogu suda, s njim mogu kontaktirati samo advokat, istražitelj i ljudi koji žive u stanu, odnosno samo Maša“, rekao je advokat.

„Službenik suda je već doneo odluku da se Maša oslobodi, ali predstavnik komisije za pitanja maloletnika blokirao je odluku. Navodno su sirotištu pokazali nekakav papir zabrane“, rekao je advokat.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar