Foto: EPA-EFE/AKHTER GULFAM

Početkom jula talibani su, tokom napredovanja protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u kancelarije banke Azizi u južnom gradu Kandaharu i isterali devet žena sa njihovih radnih mesta, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Naoružani napadači otpratili su ih do kuća i rekli im da se ne vraćaju na posao. Objasnili su im da na njihovo mesto mogu doći njihovi muški rođaci, kazali su za Rojters tri isterane žene i direktor banke.

„Zaista je čudno što vam ne dopuštaju da dođete na posao, ali šta je tu je“, rekla je za Rojtres Nor Katera, 43-godišnjakinja koja je radila u računovodstvu banke.

„Naučila sam engleski i čak das se služim računarom, ali sada ću morati pronaći posao na kojem ću raditi samo sa ženama“, dodaje, prenosi Index.hr.

Radikalni militanti mogli bi ukinuti prava koja su pripadala Avganistankama u proteklih 20 godina

Talibani su zauzeli mnoga područja nakon povlačenja SAD-a i saveznika pa sada kontrolišu većinu zemlje, dok su u nedelju počeli da ulaze u prestolnicu Kabul.

Kada su poslednji put vladali Avganistanom, od 1996. do 2001., ženama je bio zabranjen rad, devojčice nisu mogle pohađati školu, dok su žene morale da nose burku i nisu smele izlaziti iz kuće bez muža ili srodnika. Žene koje bi prekršile neka od ovih pravila bile su izložene poniženju i pretukla bi ih talibanska verska policija u skladu sa striktnom primenom islamskih zakona.

Tokom neplodotvornih razgovora o političkom rešenju krize poslednjih godina talibani su obećali zapadu da će žene imati prava u skladu sa islamom, što će uključivati pravo na rad i obrazovanje.

„Svet bi trebao da na pomogne“

Dva dana nakon incidenta u banci Azizi slično se dogodilo u poslovnici banke Mili u zapadnom gradu Heratu, kazale su za Rojters dve radnice koje su bile prisutne.

Tri su talibana sa puškama ušla u poslovnicu. Napali su žene jer nemaju u potpunosti pokriveno lice, nakon čega su žene dale otkaz, a njihovo su mesto zauzeli rođaci.

Portparol talibana Zabihulah Mujahid nije odgovorio na Rojtersov upit o dva incidenta, kao ni portparoli dve spomenute banke.

Odgovarajući na načelnije pitanje smeju li žene raditi u bankama u područjima pod kontrolom talibana, Mujahid je kazao da odluka o tome nije doneta.

„Nakon uspostavljanja islamskog sistema odlučićemo o tome u skladu sa zakonom i Božjoj volji. Neće biti problema“, kazao je.

SAD i druge zapadne zemlje strahuju da će talibani ukinuti mnoge slobode koje su stekle žene u Avganistanu.

„Molim da neko to zaustavi“

Pomak po pitanju ženskih prava označen je kao jedno od najvećih postignuća intervencije pod vodstvom SAD-a iako su slobode ostvarene većinom u urbanim sredinama.

Avganistanke koje rade na terenu kao novinarke, zdravstvene radnice ili vojnici ubijane su u više napada nakon što su započeli mirovni pregovori između talibana i avganistanske vlade prošle godine.

Vlada drži da su talibani odgovorni za ubistva, a oni to negiraju.

„Talibani će suzbiti slobodu na svim razinama i protiv toga se borimo“, rekao je portparol afganistanske vlade.

„Žene i deca najviše pate. Naše snage pokušavaju spasiti demokraciju. Svet bi to trebao da razume i pomogne nam“, dodaje, prenosi Index.hr.

Brojne obrazovane Avganistanke na društvenim su mrežama izrazile svoju frustraciju i zatražile pomoć.

„Padom svakog grada ruše se snovi, istorija, budućnost, umetnost, kultura, život i lepota. Naš svet propada“, napisala je na Tviteru Rada Akbar.

„Molim da neko to zaustavi“, dodala je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar