Talibani u Kabulu. Foto: AFP / AFP / Profimedia

Predstavnici talibana trenutno razgovaraju u predsedničkoj palati u Kabulu sa avganistanskim vlastima, prenosi TAS S pozivajući se na TV Al Arabija, dodajući da bi sadašnja vlada Avganistana u narednih nekoliko sati mogla da prenese ovlašćenja na prelaznu vladu.

PROČITAJTE JOŠ:

Talibani su, prema TV AL Arabija, saopštili da su uspostavili kontrolu nad celim Avganistanom.

Aganistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova jutros je saopštilo da su talibani pokrenuli ofanzivu na avganistansku prestonicu iz svih pravaca, a vršilac ministar unutrašnjih poslova Avganistana Abdul Satar rekao je da Kabul neće biti napadnut i da će se prenos vlasti odvijati mirno.

Talibani su takođe saopštili da će svima koji to žele obezbediti izlazak iz Kabula, a njihovo rukovodstvo je izdalo naređenje svojim trupama da ne ulaze direktno u glavni grad.

Prema informacijama TV Al Arabija, sukobi vojske i talibana se odvijaju na periferiji Kabula, a ne u samom gradu. Centar glavnog grada – „zelenu zonu“, gde se nalaze ambasade stranih država, kontrolišu američke trupe, kao i aerodrom.

Talibani su pozvali banke i državne institucije da rade kao i obično, a stanovnike da ne napuštaju svoje domove iz bezbednosnih razloga, obećavajući da se nikome neće osvetiti i da će biti amnestirani svi koji rade pri sadašnjoj vlasti.

CNN prenosi da SAD nameravaju da evakuišu osoblje svoje ambasade u Kabulu u naredna 72 sata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar