Foto: EPA-EFE/WATAN YAR

Avganistanski poslanik Daud Nasiri izjavio je sinoć da se centralna provincija Dajkundi bez borbe predala talibanima, koji sada drže 23 od 34 avganistanske provincije, prenosi AP.

PROČITAJTE JOŠ:

On je dodao da su se čula samo dva pucnja u glavnom gradu Niliju pre nego što su se provincijske vlasti predale pobunjenicima.

Talibani su u subotu osvojili Mazar-e-Šarif, četvrti grad po veličini u Avganistanu.

Poslanik iz provincije Balk Abas Ebrahimzada, gde se nalazi grad Mazar-e-Šarif, rekao je da se prvo predala vojska, nakon čega su pripadnici provladine milicije izgubili moral i odustali od borbe sa talibanima.

On je dodao da su dva vojna komandanta, koji su imali sa sobom nekoliko hiljada boraca, pobegli iz provincije i ne zna se gde se nalaze.

Talibani su prethodnih dana napravili značajne pomake, osvojivši dva velika grada, Herat i Kandahar, i kontrolišu 23 od 34 avganistanske provincije, ostavivši vladu sa provincijama ja centru i istoku, kao i u Kabulu.

Talibani su u subotu osvojili celu provinciju Logar, južno od Kabula, i zarobili lokalne zvaničnike, kazao je Hoda Ahmadi, poslanica iz te provincije.

Ona je rekla da su pobunjenici stigli u okrug Čar Asjab, koji se nalazi samo 11 kilometara južno od Kabula.

Kasnije, talibani su bez borbe osvojili Mihterlam, glavni grad provincije Lahman, severoistočno od Kabula.

Talibani zauzeli poslednji granični prelaz prema Pakistanu

Talibani su danas osvojili granični prelaz Torkham prema Pakistanu, tako da sada drže sve granične prelaze u zemlji, dok su američki helekopteri počeli da sleću kod ambasade SAD u Kabulu.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Šeik Rašid Ahmed potvrdio je da su talibani zauzeli granični prelaz Torkham i naveo da je Pakistan obustavio pogranični saobraćaj na tom punktu, preneo je AP.

Ovaj prelaz bio je poslednji pod kontrolom avganistanske vlade.

U međuvremenu helikopteri su sleteli kod američke ambasade u Kabulu, a diplomatska vozila napuštaju zgradu ambasade u trenutku dok talibani nastavljaju munjevito napredovanje prema prestonici.

Prethodno su talibani zauzeli Džalalabad, poslednji veliki grad koji su držale snage sve više izolovane centralne vlade, čime je još više stegnut obruč oko prestonice koju napuštaju desetine hiljada stanovnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar