Foto:Screenshot/Twitter/@Zabehulah_M33

Talibani su predstavili prvi superautomobil dizajniran i napravljen u Avganistanu. Ova vest dolazi u trenutku kada zemlja prolazi kroz humanitarni krizu i kada vlasti ugrožavaju prava žena, uskraćujući im pravo na rad i učenje.

Agresivni i uglađeni prototip sportskog automobila „Mada 9“ je kulminacija petogodišnjeg dizajna i razvoja koje je predvodilo 30 inženjera proizvođača ENTOP i Kabulskog avganistanskog tehničkog strukovnog instituta (ATVI).

Njegove mogućnosti na putu će se tek videti – vozilo je nepokretno na skoro svim snimcima koji kruže društvenim medijima, a ENTOP nije objavio nikakve podatke o performansama.

Malo je verovatno da će se takmičiti sa Bugatijem i Meklarenom.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid ponosno je objavio slike automobila na društvenim mrežama i rekao da je njegova konstrukcija „čast“ za celu zemlju.

„Želeo bih da se zahvalim Odeljenju za stručno obrazovanje, pod njihovim okriljem, zemlji su pružene vredne usluge“, napisao je on na Tviteru.

Šef ATVI Ghulam Haidar Shahamat rekao je za avganistanski TOLO Nevs da je motor Tojote korole modifikovan na takav način da „ako povećate brzinu, dovoljno je moćan da izdrži“, ali je tvrdio da ENTOP namerava da ugradi električni pogon u Mada 9 kasnije.

Talibanski ministar visokog obrazovanja Abdul Baki Hakani održao je govor na otkrivanju automobila u sedištu ENTOP-a, veličajući naučne vrednosti Avganistana i tvrdeći da je automobil dokaz posvećenosti režima da obezbedi „verske i moderne nauke za svoj narod“.

U međuvremenu, izvršni direktor ENTOP-a Mohammad Riza Ahmadi rekao je za TOLO Nevs da se nada da će superautomobil „preneti vrednost znanja ljudima“ i pomoći da se unapredi imidž Avganistana na svetskoj sceni.

„Počeće svoje putovanje u Avganistanu i jednog dana će možda postati međunarodni“, rekao je novinarima TOLO Nevsa.

Tvit koji je Ahmadi objavio u novogodišnjoj noći glasio je: „Veoma sam zahvalan Bogu što sam uspeo da završim izgradnju prvog automobila u Avganistanu. Želeo bih da se zahvalim velikim nacionalnim biznismenima i dragim ljudima Avganistana koji su stali na moju stranu tokom ovog vremena.“

TOLO Nevs je izvestio da će prototip uskoro biti završen i tvrdi da su „u toku napori da se automobil prikaže na međunarodnim izložbama“.

PROČITAJTE JOŠ:

Vest o superautomobilu naišla je na mnoge pohvale u Avganistanu, a korisnici društvenih medija željno su delili slike vozila tvrdeći da je to dokaz naučnih i tehnoloških sposobnosti zemlje.

Ali mnogo više korisnika je istaklo da je superautomobil predstavljen dok se Avganistan bori sa jednom od najgorih humanitarnih kriza na svetu, dok su žene u toj zemlji videle da su im talibani zbrisali prava na učenje i rad.

Talibani su ‘preko svojih predstavnika obećali da neće biti zabrane obrazovanja žena ili radnica’, rekao je Jan Egeland, generalni sekretar nezavisnog Norveškog saveta za izbeglice (NRC).

„Jasno je da nas je talibanska vlada zavela. Jasno je da nam onemogućavaju da sada radimo“, rekao je on u ponedeljak.

NRC ima skoro 500 zaposlenih žena koje rade u oblastima kao što su bezbednost hrane, obrazovanje, pravna pomoć, voda i kanalizacija u udaljenim oblastima Avganistana.

Žene su od vitalnog značaja za operacije pomoći na terenu u Avganistanu, posebno u identifikaciji drugih žena kojima je potrebna, ali više nisu u stanju da obavljaju svoje uloge.

BONUS VIDEO: Najmanje 19 mrtvih u eksploziji cisterne sa gorivom u Avganistanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar