Avganistan zene Kabul
Žene podrška talibanima u Kabulu Foto:Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Odluka talibanskog režima da ženama zabrani studiranje na univerzitetima u Avganistanu izazvala je oštre kritike generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i niza zapadnih zemalja.

Odluka talibana da zatvore univerzitete za žene izazvala je šok i bes u Avganistanu.

„Generalni sekretar duboko je uznemiren medijskim izveštajima da su talibani sprečili pristup univerzitetima ženama i devojkama“, rekao je Guterešov portparol.

On je istakao da uskraćivanje obrazovanja ne samo da krši prava žena i devojčica, već će imati razoran uticaj na budućnost zemlje, prenosi N1.

Pročitajte još:

Talibani su u utorak zabranili ženama pristup svim univerzitetima u Avganistanu, što je stupilo na snagu odmah. To je poslednji u nizu poteza ograničavanja prava žena otkad je ultrakonzervativna islamistička grupa preuzela vlast 2021. godine. Talibani su zabranili i devojčicama da pohađaju srednje škole.

SAD, Nemačka i Evropska unija su među onim koji su prvi osudili novu zabranu, zajedničkim saopštenjem koje je u sredu uveče objavilo ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.

„Talibanska politika osmišljena da izbriše žene iz javnog života imaće posledice na način na koji se naše zemlje angažuju s talibanima“, stoji u izjavi ministara spoljnih poslova Australije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Španije, Švajcarske, Britanije, SAD i visokog predstavnika EU-a.

„Talibanske represivne mere protiv avganistanskih devojčica i žena nemilosrdne su i sistemske“, navodi se i dodaje da politika režima jasno pokazuje „talibansko nepoštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda naroda Avganistana“.

BONUS VIDEO Banke u Avganistanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar